Szüreti mulatság a felhőkarcolók között

2024-ben is megrendezték Bostonban a Szüreti Mulatságot

/ Kertész Kíra Kleopátra /
kertesz.kira.kleopatra2024 képe
A történelemkönyvekből is sokak számára ismert nagyváros, Boston, a belvárosban és kikötőkben lévő sok látnivalón kívül is rengeteg programnak nyújt helyszínt. A “legeurópaiasabb amerikai városként” is emlegetett város, valamint a környező települések több ezer, kultúráját és nyelvét őrző magyarnak az otthona.
Boston városképHelyi ifjú táncosok előadásaKészül a gulyásA közönség

A helyi szervezet, a Massachusettsi Magyar Egyesület több alszervezettel együttműködve szervezi meg rendszeresen programjait. Az idei Szüreti Mulatság is hasonlóan színes műsorral állt elő. A Hungarian Folklife Association, Folklife Ambassadors programjának köszönhetően ennek mi is részesei lehettünk és egy napra otthon érezhettük magunkat. A hosszas előkészületek után, szerencsére mindenki learathatta a munkája gyümölcsét, amit ezúttal meg is kóstolhatott.

A parkolóba érkezőket a bográcsban készülő gulyás, a kürtőskalács, lángos és sültkolbász illata csalogatta közelebb és persze senki nem maradt éhen. Aki haza is szeretett volna vinni a finom falatokból, az a kirakodóvásáron magyar süteményeket, kolbászt, fűszerpaprikát és sok egyebet találhatott. Magyarországon számunkra ez mindennapos, de a világ ilyen távoli pontján ez igazi kincsszámba megy, ahogyan az is, ahogy ezek a hagyományörző programok fent tudják tartani a magyarság nemzeti tudatát. A szüret egyik fénypontja egyértelműen a szőlőpréselés volt, amiben kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatták magukat, és ugyan olyan boldogsággal csendültek fel utána a népdalok, függetlenül attól, hogy a világ mely pontján “érett az a szőlő”.

Az eseményt vendégül látó csodálatos helyszín zöld környezetét egy napra a magyar népzenék dallamai zengték be, amelyet a helyi Fényes banda élőben játszott a közönségnek. Mi is lenne persze a zene tánc nélkül, természetesen ez sem maradhatott el. Szilágysági táncokat mutattak be a környékbeli ifjú néptáncosok, valamint partneremmel Hajdu Bence Zsolttal tartottunk bemutatót, amelyek során több tájegység néptánc kultúrájába nyújtottunk betekintést. Nem lenne igazi a mulatság a padokról nézve, végül persze mindenki táncra perdülhetett a korosztályának megfelelő táncházban, a totyogóktól egészen a legidősebbekig. A legkitartóbbak pedig a táncház fáradalmait, az esemény végén lévő magyar diszkóban vezették le.

A további képek az eseményről megtekinthetőek itt: