Szüreti jótékonysági bál Chesterben

/ Cseh Csaba /
cseh.csaba képe
Október utolsó szombatján volt a Hetedhét Országra Szóló-Szőlő Szüreti Jótékonysági Bál Chesterben. Már a plakát és programtervezet is felhívta az érdeklődők figyelmét, hogy nem mindennapi bálról lesz szó. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a terem közepén a magasból egy óriási nagy szőlőkoszorú mosolygott az érkező vendégseregre.
Kiss Sound Együttes Huszár a bálban Lufikból készült szőlőfürt-versenyA Ti-Ti-Tá Magyar Néptánc Csoport műsora

Mind a felnőttek, mind a fiatalok a legkülönbözőbb foglalkozásokból, versenyekből választhattak kedvükre valót. A felnőttek, családosok versenyszámai a lufikból készített szőlőfürt, és a kocsis játék voltak, míg a gyermekek a szürettel kapcsolatos fantáziájukat vethették papírra egy rajzverseny keretében. Kollár Erika önkéntes oktató ezután őszi kincskeresésre hívta meg a gyermekeket. A Lipem-lopom a szőlőt játék is sok izgalmas élményt tartogatott a gyermekek számára, hiszen nagyon gyorsnak és figyelmesnek kellett lenniük, hogy nehogy a vigyázó csősz elkapja valamelyiküket lopás közben. A lopott szőlő sorsa majd igazán nemes és üdítő célt szolgált, mivel a játék után a gyermekek elkezdhették a régi szokás szerint a szőlő taposását, mégpedig mezítláb. Kicsinyek és nagyok egyaránt kivették részüket ebből a programszámból is, amit a préselés és must kóstolása zárt le. A kisbabás anyukáknak külön baba-mama sarok volt kialakítva, továbbá folyamatosan működő kézműves sarok, ahol az egész este folyamán szebbnél szebb az ősszel és szürettel kapcsolatos alkotások láttak napvilágot. A versenyszámok és foglalkozások szüneteiben a Kiss Sound élő zenés mulatsággal szórakoztatta a vendégeket, míg a magyar ízekről és italokról a Hungarian Street Food és a Babi Fröccsjárat gondoskodott. A családosok pedig finom süteményeiket kínálták fel az érdeklődőknek.  

Az est vendégelőadói a Ti-Ti-Tá Magyar Néptánc Csoport voltak, akik székely népviseletben ropták a táncot és táncházra invitáltak minden táncoslábú jelenlévőt. Kicsinyek és nagyok bekapcsolódtak a nem mindennapi lehetőséget felkínáló táncházba.

Ahogy minden bálon, úgy itt sem maradt el a tombola vásárlása és az értékes nyeremények kisorsolása. A nyertesek beváltható csomagszállítói csekkeket és értékes borokat vihettek haza. A szüreti jótékonysági bál bevétele a hétvégi magyar oktatást biztosító Szóló Szőlő Tanoda működését támogatja.

Köszönet illeti a Kádárné Szász Hilda és Kádár János házaspárt, valamint munkatársaikat, hogy a chesteri magyar közösség és a környékbeli magyarok számára egy ilyen felemelő, hazai élményként is megélhető szüreti bált szerveztek. Öröm volt együtt ünnepelni, játszani, táncolni, és énekelni. A közösségi élményt és mindent, ami egy ember, család és közösség számára ilyenkor fontos, az itt mind megkapható volt. Ez pedig nem más, mint a magyarságunk, az identitásunk, a kultúránk gazdag kincstárának újra megélése. Sikeres rendezvény volt,  a magyar közösség tagjai hatékonyan és eredményesen dolgoztak egy közös cél érdekében, ami jelen esetben az egy nemzethez való tartozást is kifejezte. Remélhető, hogy sok ilyen tematikus rendezvényben lesz része a közösségnek a jövőben is.

További fotók a szüreti bálról a linkre kattintva a facebook esemény oldalán tekinthetők meg.