Születésnapot ünnepeltünk

Névadója előtt tiszteleg a buenos aires-i Szent László Iskola

/ Vágási-Kovács Anna /
vagasi.kovacs.anna képe
Szent királyunkra, Lászlóra emlékeztünk liturgikus ünnepén, június 27-én, a buenos aires-i Szent László Iskolában is, ami nevét a gondos Pesti József jezsuita papnak köszönheti.
Nicolás Perelman: Szent LászlóLara Torres: Szent LászlóCielo Altamirano: Szent LászlóDanna García Canosa: Szent László

"A Szent István utáni Magyarország kiemelkedő uralkodója volt Szent László, aki a több évtizeden át tartó lázongásokat követően megszilárdította a kereszténységet… Tulajdonképpen neki köszönhetjük, hogy ma is itt vagyunk.” - emelte ki a magyar király jelentőségét Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár 2017-ben, a Szent László emlékév kapcsán. 

1046. június 27-én született a középkori lovagi eszményt megtestesítő uralkodó (ur. 1077-1095), aki országlása idején kiemelkedőt alkotott a törvényhozás, az egyházszervezés, és a hadászat terén is.

A Szent László Iskola képviseletében büszkén tiszteleg emléke előtt Valentín Ferenc:

“Ebben a kivételes évben online gyűlünk össze, hogy mint minden év június 27-én, idén is megemlékezzünk intézményünk védőszentjéről, Szent László királyról. 1966-ban Pesti József tiszteletes, magyar születésű jezsuita pap alapította iskolánkat. A névadásnál figyelembe vette Szent László történelmi jelentőségét. Évekkel korábban anyaországa történelmének  kiemelkedő alakjáról, Szent Istvánról nevezte el azt az egyesületet, melyet több honfitársával együtt alapított, annak érdekében, hogy megteremtsék intézményünk alapjait, és egyúttal tiszteletüket fejezzék ki az ország iránt, amely befogadta őket, és menedéket adott nekik.

Ma a név, Szent László, mindannyiunk számára, akik e közösség tagjai vagyunk, a kerület szívében lévő, saját identitással rendelkező intézményt jelent. Nem győznénk felsorolni, szavakba önteni mit jelent mindegyikünk számára a Szent László; "az iskolám", "a munkám", "az általános iskolám vagy gimnáziumom", "az óvodám". Egy hely, ami amellett, hogy értéket, tudást közvetít, emlékeket, hagyományt, szeretetet, barátokat, kollégákat, és számtalan tapasztalást ad. Argentína magyar közösségét büszkeség tölti el hallván a járókelőket: "Szent László egy magyar király neve... ennek az iskolának magyar színei vannak... ez egy magyar iskola...". A Szent László Iskola ebben az évben több mint hétszáz család bizalmát is ünnepli, akik gyermeküket ide járatják, hogy az iskola felkészítse őket arra, hogy elvégzése után hazánk jövőjének aktív alakítói lehessenek.

Kívánom, hogy az intézményünk védőszentjéről való megemlékezés  ebben az évben is örömteli lehessen.

Köszönöm szépen.”

Szent László hitt az egységes Magyarországban, védte a külső határokat, kíméletlenül büntette a tolvajokat, óvta a keresztény értékeket, erős, jóindulatú király volt, aki állta a szavát,… idéztük fel a Szent László Iskola magyarul tanuló kisdiákjaival a magyar uralkodó erényeit, akit ezután rajzban meg is örökítettek.

A karanténban töltött időszak egyik pozitív hozadéka, hogy a Szent László Iskola diákjaival a testvéreknek, és a szülőknek is lehetőségük van részt venni a magyarórákon. Így a 4 éves kistestvér, Camila Altamirano is kedvet kapott a magyar király lerajzolásához.