Szókincsfejlesztő technikák online

Magyar nyelvtudásunk csiszolására használt karanténidő

/ Vágási-Kovács Anna /
vagasi.kovacs.anna képe
Vannak tanítványaim, akik szépen megértetik magukat magyarul, de olykor nehézséget okoz nekik a választékos, árnyalt kifejezésmód. Magyartudásuk pallérozásában sokat segítenek a játékos meseszövési módszerek, amit online is lehet gyakorolni. Ronan Priscila tanítványom segít az egyik bemutatásában.

 

SZÓKINCSFEJLESZTŐ TÖRTÉNETSZÖVÉS SZINONIMÁKKAL 

Terítéken a NAGY szavunk

Egy terjedelmesnek nem nevezhető, fergeteges történet egy méretes szörnyecskéről, aki nagyon nem akart leckét írni

Valahol a világon élt egy behemót szörnyeteg. Sárga volt a szeme, fekete a nyelve, és zöld a bundája, de mindig volt egy széles mosoly az arcán. Amikor délelőtt felébredt, fölvette a lötyögős, bő nadrágját, és elment reggelizni. Öntött magának egy teát az öblös kancsójából, és grandiózus gombákat evett földimogyoróval. Utána elment sétálni egy tágas rétre, de amikor visszament az odújába, látta, hogy tetemesen sok házi feladatot kapott az iskolából. Ezért megharagudott, és elment a tekintélyes távolságra lévő iskolába, hogy panaszkodjon a tanító bácsijának, aki egy robusztus alkatú szörny volt. Nagy panaszkodása közepette, amikor felállt a tanító, és az elégedetlen szörnyecske megpillantotta termetes alakját, jókora elánnal, gyorsan hazafutott. Nagyon tetszett neki a háza, mert monumentális volt. Azért, hogy kicsit megnyugodjon, leült elé, kiterjedt kertjében a friss füvecskére, terjedelmes bokrai mellé, és boldog megelégedéssel nézte, hogy milyen óriási a hegy, amiben lakott. De amikor a magas égre pillantott, gigantikus feketeséget látott; fergeteges szél támadt. Az ormótlan szörnyecske belebújt az odújába, a pihe-puha, méretes ágyába, hogy böhöm teste kicsit megpihenjen. Behunyta a vihar láttán tágra nyitott szemeit, de nem tudott aludni, mert nem hagyta a lelkiismerete; orbitális hibát vétett, nem csinálta meg a leckét. Irdatlan teher nehezedett a lelkére. Végül sokat dolgozott rajta, gigászi munkát végzett, és nagy sokára befejezte. Majd hatalmas öleléssel bocsánatot kért a szörny tanító bácsitól. Most már nagyon jól érezte magát, széles mosolya visszatért az arcára.

HOGYAN SZÜLETETT AZ ALKOTÁS? Rendelkezésünkre álltak a NAGY melléknév szinonimái ahhoz, hogy egy történetet inspiráljanak. Természetesen a történetszövéshez tudni kell, hogy milyen kontextusban használjuk az adott szót. Ennek átbeszélésével kezdjük a gyakorlatot. A mesét alakíthatjuk ketten, felváltva mondva egy-egy mondatot, vagy a kisdiák megpróbálhat egyedül, szóban, vagy írásban alkotni egy történetet. A lényeg, hogy lehetőleg minden mondatba csempésszen egy-egy szinonimát. Játszva tanultunk Priscivel! Fantáziája szüleményét csodás rajzzal illusztrálta.

A történetet még lehet fokozni. Mi az alábbi szinonimák közül válogattunk.

NAGY

bő, kitágult, laza, tág, tágas, öblös, széles, lötyögős, óriási, terjedelmes, hatalmas, nagyméretű, termetes, monumentális, kiterjedt, grandiózus, irdatlan, böhöm, gigantikus, méretes, kolosszális, fergeteges, jókora, orbitális, tekintélyes, gigászi, kapitális, terebélyes, tetemes, magas, giganagy, kolosszus, behemót, robusztus, ormótlan, böszme