Színes szeptember Szarajevóban

Találkozó, palacsintaparti, Európai Nyelvek Napja

/ Váradi Tünde /
varadi.tunde2024 képe
A szarajevói HUM Magyar Polgárok Egyesülete 2024 szeptember folyamán számos színes és tartalmas programmal várta tagjait és az érdeklődőket.
A munkaterv készítői a 2024/2025-ös évreHUM-os palacsintaparti résztvevői - csoportképNyelvek Európai Napja - SzarajevóNyelvek Európai Napja - Szarajevó

A hónap eseményei között volt az évnyitó találkozó, amelyen az egyesület vezetősége és a tagok közvetlen eszmecserét folytathattak a jövőbeni tervekről, ötletekről valamint a közösség számára fontos kérdésekről, amelyeknek célja közösségünk megerősítése. Elkészült a 2024/2025-ös évre vonatkozó munkaterv és kiemelten itt említeném meg, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával a nyár folyamán útjára indítottuk a "Magyar Kultúrnapok Szarajevóban" elnevezésű rendezvénysorozatunkat. Ennek célja a magyar kultúra bemutatása és a hagyományok megismertetése, valamint a hungarikumok népszerűsítése volt. Szeretnénk, ha Európa Jeruzsálemében minél több emberhez eljutna és egyre szélesebb körben válna ismertté gazdag örökségünk.

Őszi napfürdőben a HUM Magyar Házban és teraszunkon egy vidám, sütögetős délutánon vettünk részt. A palacsintaparti Szarajevóban családi- és gyerekprogramunk kiváló lehetőség adott barátkozásra, a magyar nyelv gyakorlására miközben legalább tíz különböző töltettel ízesített palacsintát kóstoltunk. Bár hortobágyi húsos palacsinta most nem készült, de a finom mazsolás-túrós nagy kedvencünk lett. 

Hasonlóan az előző évekhez, idén is részt vettünk az Európai Nyelvek Napján, ezúttal a szarajevói Európa Házban. A fantasztikus hangulatban zajló eseményen ismertettük a magyar ábécé magán- és mássalhangzóit, a rögtönzött kiállítás által a magyar kultúrát népszerűsítettük. A Rubik-kocka viszont toronymagasan a legkedveltebb volt a tanulók körében. Ezen a rendezvényen a Szarajevói Magyar Nagykövetség és a HUM Magyar Polgárok Egyesületének képviselőivel találkozhattak a látogatók.

Természetesen nem feledkeztünk meg a magyar népmese napjáról sem, hiszen méltón büszkék lehetünk arra, hogy a Magyar népmesék rajzfilmsorozat a Hungarikum bizottság döntése alapján 2020-ban bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe.