Színes hétköznapjaink a Csöbörcsök együttesnél

/ Székely Edina Emőke /
szekely.edina.emoke képe
Fontos, hogy ebben a felgyorsult világban mi emberek megtaláljuk a szép pillanatokat. Hálás szívvel éljük meg, hogy fogadószervezetünk, a Csöbörcsök Táncegyüttes igyekszik a hétköznapokba is színt víve aktív résztvevője lenni az itt élő magyar közösségek hétköznapjainak.
Csöbörcsök Táncegyüttes - StuttgartTörekvő Táncegyüttes - StuttgartBöjte Csaba a Bruder Klaus TemplombanSzatmári Gyermek kórus

E hónap első fellépése Gerlingenben volt. Erről a városról fontos tudni, hogy a második világháborút követően számos Magyarországról kitelepített svábnak is új otthont adott. Ma a város Tatával ápol példaértékű testvérvárosi kapcsolatot. Az itt élő magyarok vagy magyar gyökerekkel rendelkezők szoros kapcsolatot ápolnak más magyar közösségekkel is, így számunkra – a Csöbörcsök Táncegyüttesnek – megtiszteltetés a részvétel a dunamenti svábok találkozóján.

Ezt követően október 12-én felkérést és meghívást kaptunk Ulmból, ahol a szombat esti nemzetközi szentmisét követően, mely a Wengen templomban volt, felléphettünk közel 300 résztvevő előtt. A szentmisén részt vettek ulmi horvát, olasz, portugál, szlovén, magyar és eritreai hívek is, illetve a Szatmári gyermekkar, amely Kodály kórusműveiből adott elő. Nagyszerű élmény volt, a szentmisén elhangzott prédikáció német nyelvű volt, a szentlecke és az evangélium pedig magyar nyelven is elhangzott, így hitben és szeretetben megerősödve a fellépést követően táncba hívhattuk a jelenlévőket. Végül a hazai ízek világát megidéző töltelékes káposztából vacsorázhattunk. Ezúton is köszönjük az Ulmi Magyar Kultúregyesület elnökének, Székely Andrási Enikőnek a szíves és baráti fogadtatást.

Október 18-án a stuttgarti Bruder Klaus Templom gyülekezete és Imre atya szervezésében lehetőségünk nyílt találkozni Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel, aki közös szentmisét tartva a helyi Imre atyával, egy kötetlen estet tartott később a résztvevők számára. Böjte Csaba két fontos gondolatát emelném ki: miszerint fontos, hogy az Isten által kapott karizmánkat közösségi javakra használjuk hiszen csakis így lehetünk hasznos tagjai társadalmunknak, valamint buzdító gondolatokat mondott a gyermekvállalást illetően, hiszen gyermekeinkben a jövő. Ő ezt számos példával is alá tudja támasztani. Csaba testvér gondolatai megerősítették bennünk, hogy fontos dolog közösségekkel foglalkozni, gyermekekkel együtt lenni. Ezért úgy gondoltuk párommal, Márton Csaba stuttgarti ösztöndíjassal, hogy kicsiktől nagyokig terjedő néptánc szerető közösségünk pár személyes gondolatával mutatnánk be, miként vélekednek a néptáncról, a néptáncos közösségről.

Ők írták:

Ha én táncolok és ha a fiú is élvezi a táncot, számomra olyan, mintha repülnék, ezért szeretem.” – Gréti, 10 éves.

„Szenvedély.”  Kinga, 11 éves.

„A táncot azért szeretem, mert találkozhatok a barátaimmal (...) és jobb lesz a ritmusérzékem.”  Tomi, 11 éves

„Mert találkozhatok magyarokkal és ha táncolok akkor felszabadult vagyok.” Kristóf, 11 éves

„ (...) új barátokat hozott és vannak táncanyagok, amiket szeretek."  – Mátyás, 12 éves.

„(...) egységben a tánc egy nagy öröm.”  – Sophia, 13 éves.

„Amikor táncolok egy másik világban járok.” – Zsanett, 13 éves.

„Mikor táncolok észre sem veszem, hogy milyen gyorsan elmúlik az idő.”  Gábor, 14 éves

„ Ha az ember nagyon élvezi, amit csinál nem is veszi észre, hogy telik el több év (...) és hogy megismerheti a néptánc és a népzene szépségét.”  Valéria, 15 éves.

„A néptánc által nem csupán közelebb kerülhetek a magyar kultúrához, hanem a részese is lehetek egyben. Egy táncot minél nehezebb elsajátítani és minél többet kell gyakorolni, annál jobban érzem, hogy szeretem, amit csinálok és megéri dolgozni érte. Jó érzés egy csapat tagjaként valami közösnek a részese lenni és együtt előadni azt, amiért dolgoztunk."  – Brigitta, 17 éves. 

„A néptánc nekem nem csak jó érzés, közösség, jó kedv hanem életérzést jelent, megtanított egyenes embernek lenni, becsületre, nyitottságra ösztönzött a néptáncos lét. Bármerre is vezessen az utam, azt tudom, hogy a néptáncot nem akarom és nem fogom mellőzni az életemben.” Gergely, 22 éves.

„A néptánc oszlopeleme az életemnek. Nem csak számomra tesz jót, hanem mindazok számára is, akik ebben a néptáncot szerető világban élnek, emellett lehetőséget ad a találkozásra, az együttlétre azokkal, akiket a legjobban szeretek a világon. Az élet sokszor hullámos tengerében a néptánc és a népzene kikapcsolódást jelent számomra. Büszke vagyok őseink hagyatékát őrizni és az újravirágzásában részt venni.” Astrid, 27 éves.

„A tánc: tartalmassá teszi a hétköznapot. Lelki és szellemi feltöltődés. A népzene: szívet megérintő. Lelket megszólító. Oly módon tud hozzászólni az emberhez, mint ahogy még semmi más ezen a világon.”  – Andor, 33 éves. 

„A néptánc számomra szenvedély, kincs, felszabadulás, gyógyír, hagyományőrzés és gyökerek. A tánc számomra a zene és az érzelmek mozgás formájában való kifejezését jelenti." – Mária, 52 éves, gyermekfoglalkoztatást aktívan vállaló közösségi ember.

„Egy világot és életformát. Sokoldalúságot, vidékek tüzetesebb megismerését. Táncok, viseletek, varrottasok, népdalok, falvak szokásainak és ízeik sokszínűségének felfedezését. Őseim tiszteletét, hitelességét és megbecsülését jelenti. A fiaimnak példa és iránymutató. Nőiességem, anyaságom és párkapcsolatom szerep és helyfelvállalását. Emberi belső tartást. Jelent még tartalmas, egyenes barátságokat, jó embereket és egy nagy néptáncos családközösséget. Életörömöt, Magyarságomat. Mindent.” Anikó, 53 éves.

„Számunkra a néptánc egy átjárás a jelen, a múlt és a jövő között, lehetőség nyílik a néptáncon keresztül mindezek pillanatát megélni. Fontos, hogy hitelesen és emberségesen meg tudjuk élni a tánc minden momentumát, valamint mélyről jövő gazdag kultúránkat érdemes hallgatni és eltáncolni is minden egyes alkalommal.”  Kemény József (58) és felesége, Ibolya (54), a Csöbörcsök Táncegyüttes művészeti vezetői.

A fentebb megfogalmazott szép gondolatok után megemlítem a Baden-Württembergi Konzuli Magyar Iskola kis csoportjait, amelyekkel ebben a hónapban találkoztunk, együtt játszottunk és táncoltunk. Kiemelném az ott dolgozó tanítónőket, akik minden alkalommal arra törekednek, hogy az ott tanuló gyermekek is megkóstolhassák a néphagyomány minden ízét. Óriási szerepet vállal ez az iskola az itteni emberek és leginkább gyermekek életében azzal, hogy segít már kisgyermekkorban tudatosítani a magyarságunkat, megismertetni a gazdag történelmet és az igényes néphagyományokat. 

Végezetül megemlítem, hogy a közösségben eltöltött minőségi idő édes gyümölcsöt terem  itt Stuttgartban erre számos pozitív példa fellelhető. Jó itt lenni.