Szeretetre hangolva

/ Székely Edina Emőke /
szekely.edina.emoke képe
Hálásan mondhatjuk, hogy az egyre rövidebb nappalok és hűvösebb idő ellenére a közösség ereje nem lankad és számos közösségi eseményt és pillanatot teremt meg a Csöbörcsök Táncegyüttes közössége. Több évre visszatekintve és emlékezve idén újra megszervezte a fogadószervezetünk a Csöbörcsök Táncegyüttes Karácsonyi Szeretet Vacsoráját, ahogy ez az elmúlt években is történt.
Csöbörcsök ÖlelésSzeretet vacsora mozzanataFreiburgi estMegérkezett a Mikulás

Fontos az együttes művészeti vezetői számára, Kemény Józsefnek és feleségének, Ibolyának, hogy ez a közösség, mind testileg, mind szellemileg és lelkileg hasznos táplálékhoz jusson. Ezt csodás ötletnek tartottuk mi magunk is kedves párommal, Csabával, ugyanis visszatekintve a vacsorára, csupa szeretetteljes pillanatot tudtunk felidézni. A Karácsonyi Szeretet Vacsora idén december 14-én kapott helyet az együttes naptárában. Az estet megelőzően a Csöbörcsök Táncegyüttes tagjai angyalkázást játszottak, mely igazán boldog pillanatokat okozott: ugyanis kis meglepetésekkel és ajándékokkal lepték meg egymást. Volt nevetés, volt névre szóló verselés és szoros baráti ölelések. Az est Kemény József beszédével kezdődött, mely során számot adott az elmúlt évben történtekről, a magyar öntudatot erősítő gondolatokról, az együttesbe fektetett munkáról, valamint az együttes eredményeiről. Kemény József beszédében érezhető volt a baráti viszony, az apa feltétel nélküli szeretete és mindaz, ami e közösség számára fontos volt mindenkor. Az emberek szemében látható volt az öröm és hála, hogy ott és akkor együtt lehettünk. Örömkönnyek is hulltak, hiszen a valódi öröm csak a szép lelkekben foganhat meg.

Meglepetésként értek a József (Öcsi), Ibolya és a Kis Csöbörcsök tagjainak szüleitől érkező pozitív gondolatok valamint kedves ajándékok, melyek között jellegzetes helyi finomságok voltak. Hálás szívvel szeretnénk ezúton is megköszönni a közösség minden tagjának az eddigi segítségüket, baráti öleléseket, emberi érzéseket. A vacsorán több mint 50 ember vett részt kicsiktől nagyokig, öröm volt együtt elfogyasztani a valóban szeretetvacsorán felkínált finomságokat. A vacsora alatt – ha az ember körül tekintett – egy-egy asztal mellett látni és érezni lehetett az otthont idéző téli esték nagy beszélgetéseit. Az esten a néptánc is helyet kapott, a terem egy egy szegletében pörgő-forgó párok jelentek meg és élvezték a népzene adta igazi örömöt, mely minket is, kik néztük őket, boldogsággal töltött el. A vacsora végével karácsonyi jókívánságok hangzottak el az együttes tagjai között, ezekben hangot adtak az új évben való újratalálkozások reményének is. Ezt követően a helybeli fiatalok több korosztálya mutatta be a kedves jelenlévőknek, hogy mivel készültek erre az alkalomra.

Az éjszakát kipihenve másnap izgulva és kíváncsian indultunk Freiburgba, a Freiburgi Magyarok Baráti Közösségének karácsonyi rendezvényére, ahol Furler Andrea, az egyesület elnöke meleg szívvel köszöntött minket. Besegítettünk a terem előkészítésébe s ezek után kezdetét vette a rendezvény. A köszöntő beszédet Furler Andrea tartotta, majd a helyi szervezeteken belül működő gyermekcsoportok mutatták be az erre az alkalomra készült produkcióikat. A Freiburgi Magyar Iskola és Óvoda, valamint a Ringató Zenei Bölcsőde növendékeit Székely Zita, Paris Zsuzsanna tanárnők, Pop Krisztina óvónéni és Schell Csilla, zenei pedagógus vezette és készítette fel. A fő produkció egy színdarab volt, melyet az iskolások adtak elő. Az est folyamán örömmel köszönthettük köreinkben a Mikulást is. E szerepet idén Gurát Zsolt édesapa vállalta magára, igazán hálás feladatként élte meg, így a gyerekek öröme is el vitathatatlan volt a csomagosztás után.

A műsort a Freiburgi Magyar Kamara-kórus színvonalas fellépése gazdagította meleget árasztó angyalhangú énekeikkel. A kórustagok különleges összénekre hívták a hallgatóságot, melyet ünnepibbé tett Schell Csilla zongorajátéka. Mindezek után megtiszteltetés volt számunkra, hogy mi is hozzájárulhattunk az összejövetelhez egy kis táncbemutatóval, melyet a közönség kicsiktől nagyokig hálás mosollyal és tapssal honorált.

Örömmel tértünk haza Stuttgartba, mert ismét megtapasztalhattuk, hogy a közösségek ereje hegyeket képes mozgatni. Egységben az erő és a szeretet.