A szeretet áramlása

/ Bodorné Péter Judit /
bodorne.peter.judit képe
"A szeretet áramlása" címmel hallgathattuk meg Várnagy Andrea, és Bonnyai Apolka zongoraművészek négykezes koncertjét a Nürnbergi Magyar Kultúregyesület Klubestjének szervezésében.
A zene áramlásaA csodálatos St Martha temlpomba sokan eljöttek a hívó szóraA szeretet áramlásaIgazi barátság, összhang, közös élmény

A zord időjárás ellenére közel százan el tudtak jönni a csodálatos akusztikájú St Martha templomba ezen a délutánon. Köszönjük a református közösségnek, hogy a helyszínt, és a szépséges hangú zongorát rendelkezésünkre bocsátotta. A koncerten igazi csodaként kúszott a hallgatóság lelkébe a zene varázsa, Várnagy Andrea szavai, szeretete, szavalata, köszönjük a a felejthetetlen élményt!

"A zene az egyetlen világnyelv, melyet bárki, bárhol megérthet.” Debussy

Várnagy Andrea, a Bajor-Magyar Fórum (München) KCSP ösztöndíjasa, zongoraművészi pályáján azt a célt tűzte ki, hogy egyre szélesebb rétegekkel kedveltesse meg a komolyzenét. Így indult közreműködésével 2004-ben a Zeneképzelet program, majd 2018-tól a ZeneVarázslat Mozgalom, amelyen keresztül a gyermekek figyelme – a társművészeket is segítségül hívva – ráirányulhatott a zenében fellelhető értékekre és szépségekre.

A mozgalom máig több, mint másfél millió gyermekhez jutott el határokon innen és túl, számos olyan településre is, ahol eddig nem is találkozhattak a gyermekek a klasszikus zenével.

Várnagy Andrea koncertjei során igen közel került Kárpátaljához, ami azóta is különleges szerepet foglal el a szívében. Ezen a leszakadt országrészen 2011 óta rendszeresen koncertezik, zenei táborokat, kurzusokat szervez és támogatja az ottani zenei életet. 2018-tól állandó kapcsolatban áll Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel és így örömmel kapcsolódott be Erdély zenei életébe is.

A ZeneVarázslat mozgalommal Várnagy Andreának a koncerteken túl és a fenti célokat meghaladva és fejlesztve kiemelt célja a tehetséggondozás; egy-egy különleges tehetség útját a jövőben is figyelemmel kíséri és segíti szakmai előrejutását, akár közös koncerteket is szervezve.

2020-ban munkásságát és zeneművészeti tevékenységét Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, 2023-ban belügyminiszteri elismeréssel tüntették ki, majd 2024-ben a Magyarország Érdemes Művésze állami díjban részesült. 2005-től évente ZeneVarázslat Nemzetközi Négykezes Zongoraversenyt is rendez, melyből a koncerten kaptunk – nem is kis – ízelítőt!

Dr. Bonnyai Apolka a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte zongoraművész diplomáját 2001-ben, majd ugyanitt a doktori fokozatot. 2001 óta a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskola zongoraszakos művésztanára – számos nemzetközi zenei verseny győztese.

A Nürnbergben és környékén élő magyar közösségeknek ritkán van arra lehetősége, hogy egy közös programon vegyenek részt. Ez a koncert ilyen volt, jöttek is többen fiatalok, családok, idősebbek. „Csoda járta át a szívemet”, mondta meghatódva egy idősebb hölgy a koncert végén, remegő hangon, őszintén. Többen éreztünk hasonlóan.

Hálás szívvel köszönjük ezt a közel kettő órás szívmelengető élményt!