“Szép holdvilág volt az este”

/ Pálffy Zsófia /
palffy.zsofia képe
“Telitalálat volt Hagenben a kalotaszegi workshop!" – így szól a Facebook-beszámoló első mondata, amelyet a Vadrózsa Egyesület és Táncegyüttes vezetője, Münnich Ildikó fogalmazott meg.
Kalotaszegi workshop HagenbenKalotaszegi workshop HagenbenKalotaszegi workshop HagenbenKalotaszegi workshop Hagenben

A workshop keretén belül négy este oktattunk Gresa Dávid, tavalyi hageni ösztöndíjassal kalotaszegi páros táncokat. Szerves része volt az oktatásnak Gubinecz Ákos, KCSP-ösztöndíjas hageni Dalkörös workshopja is, hiszen az itt tanult kalotaszegi énekeket ismételtük minden táncpróbán. A páros tánc mellett, a fiúk a legényesbe is belekóstolhattak pár figura erejéig Dávid vezetése alatt.

A tanfolyamot pénteken farsangi gyermektáncházzal és éjfélig tartó felnőtt táncházzal zártuk. A kalotaszegi, széki, mezőségi, szatmári és moldvai talpalávalót a Budapestről érkezett, fiatal népzenészek biztosították: Takács Borbála (hegedű), Fenyvesi Attila (brácsa) és Borbáth Ádám (nagybőgő).

A kalotaszegi workshop célja az volt, hogy elinduljunk egy alappal, amire később tudunk építkezni, ne legyen teljesen idegen az együttes számára a tánc és zene szempontjából is rendkívül fontos erdélyi tájegység. Hogy tudjon mindenki felállni egy táncházban, vagy bármilyen más rendezvényen, ahol megszólal a kalotaszegi népzene. Mindenképp ajándék volt számunkra ez a pár nap, az együttlét, a közös munka és a találkozás, amit a workshop alatt tapasztaltam.

Ildikó, a szervezet vezetőjének beszámolóját idézem zárásképp: “Jóllehet a tanfolyam munkanapokra esett, mégis minden este jóval többen jöttek a vártnál és mindannyian lélekben, tudásban feltöltődve tértek haza. Köszönjük az oktatóknak a magyar kultúra ilyen magas szintű továbbadását, a résztvevőknek lelkes közreműködésüket. a Hageni Kulturális irodának pedig a támogatást!”

Nagyon örülök, ha valóban egy olyan eseményt hozhattam a közösségbe, amely adni tudott valamit a Vadrózsa Táncegyüttesnek és a holdudvarába tartozó magyarbarát közösségnek! Remélem, nemsokára hasonló táncos workshopot hozhatok a közösségbe, addig is jó munkát mindenkinek!