A Szent László vándorkiállítás megnyitója Linzben

„A mélyen hívő és egyházépítő király”

/ Cseh Csaba /
cseh.csaba képe
A Szent László-év eseménysorozatához kapcsolódó minden egyes rendezvény tovább gazdagítja az emlékévet.
Szent László vándorkiállítás megnyitó LinzbenSzent László kiállítás Linzben

A Szent László emlékév vándorkiállítása Linzbe is megérkezett. November 25-én, a délutáni órákban sikerült a kiállítást felállítani a Szent Antal Plébánia dísztermében. Szabó Ernő linzi magyar lelkész, valamint a Felsőausztriai Magyarok Kultúregyesülete elnökének, Tőkés Enikőnek, és a vezetőség tagjai támogatásának köszönhetően a Linzben és a környékén élő magyar családoknak lehetővé tették, hogy csoportosan tekinthessék meg a Szent László király életéről összeállított tárlatot.

A kiállítás mellett más események is gazdagították az itt élő magyarok mindennapjait. Ezen a hétvégén látogatott másodszor Linzbe a Bajkó zenekar, akik a linzieknek újból egy népzenei koncertet adtak. Lelkes közönség fogadta koncertjüket, majd ezt követően a jó hangulat batyus nótaesttel folytatódott. Az évenként egyszeri batyus nótaestre most ötödik alkalommal került sor. A nótaest kezdeményezője Törköly József bácsi, aki feleségével már évtizedek óta a linzi magyar közösség oszlopos tagja. A nótaest során gyerekek is bekapcsolódtak a nótázásba, köztük Major Kinga szóló énekével, Major Karcsika pedig citerán játszott. Öröm volt számomra is, hogy ellátogathattam ebbe a közösségbe, nagyon sok embert ismerhettem meg, akiket az élet nehézségei, kihívásai nem törtek meg és büszkék arra, hogy magyarságukat itt is megélhetik, egyben továbbadhatják az anyanyelv szépségét a gyermekeiknek, unokáiknak.

Vasárnap családos programon vettek részt a kisgyermekes családok. A 2005-ben alakult budapesti Batyu színház „A mesemalac” című előadásával tette izgalmassá az estét a gyerekek számára. „A három kismalac és a farkas” című népmese verses változatát írta és az előadást rendezte Albert Péter. Szereplők Kontha Nelli és Seder Gábor voltak. Mind a szereplők, mind a színház vezetősége komoly szakmai felkészültséggel rendelkeznek. Fennállásuk óta több előadást állítottak színpadra és már eljutottak Európa hét országába. Színész, bábos, pedagógus szakképzettséggel, szülői tapasztalataik felhasználásával és sok ötlettel készítik el a produkciókat, a gyerekeket is bevonják a játékba, így garantált volt a szórakozás.

Az előadás előtt megnyitottam a Szent László kiállítást, röviden ismertettem Szent László király életének főbb epizódjait, végül a gyerekeknek átadtam a Szent László kifestőkönyvet, amely Bíró Antal atya verseit és Kerékgyártó Emerencia rajzait tartalmazza. A felnőttek „A haza bajnoka” című könyvet kapták.

Szent László alakja és a magyar királyok és szentek életpéldája bátorítás lehet korunk magyarjai számára, hiszen szükségünk van eszményképekre, akiktől jellemet, kitartást, áldozatvállalást egyaránt tanulhatunk. Fontos, hogy meg tudjunk újulni nemzeti identitásunkban, és az élet bármely terültén komoly helytállással méltó magyarjai lehessünk nemzetünknek.

Fotó: Tőkés Enikő