Szent László emlékév Lisszabonban

Lovagi torna és pajzskészítés

/ Orosz Anna Linda /
orosz.anna.linda képe
A lisszaboni Hétvégi Magyar Iskola diákjai idén ősszel megismerkedtek Szent László király mondáival és a lovaglét néhány fontos titkával.
Szent László emlékévSzent László emlékévSzent László emlékévSzent László emlékév

Idén novemberben két alkalommal is a lovagság varázslatos világa volt a lisszaboni Hétvégi Magyar Iskola foglalkozásainak középpontjában. Az iskola körülbelül 30 diákja ismerkedett meg Szent László király legendáival és a lovagkirály hőstetteivel. A legendák közül a legnagyobb tetszést a Szent László pénzek aratták, a gyerekek kíváncsian hallgatták, hogy hogyan változtak az ellenséges hadak királya által figyelemelterelésül szétszórt aranypénzek kavicsokká a Lovagkirály imája nyomán, és hogyan sikerült ezzel pénzszedegetés helyett harcra bírni a magyar vitézeket.

A kis lisszaboni lovagok maguk is beöltöztek lovagi ruhába, jól kihúzták magukat a krepp ruhákban, hogy magasak legyenek, mint Szent László. A kislányok ezzel szemben inkább hercegnőkké változtak, és megtanulták, hogyan kell illően üdvözölni a hős lovagokat. Ebben Süsü sárkány meséje volt segítségünkre, amit diávetítőn le is vetítettünk. "Üdvözöllek dicső lovag, szép a ruhád, szép a lovad." A hercegnők illendő köszöntésére meg is érkezett a lovagias válasz, "szép vagy mint a rózsaszál, ó te kedves királylány."

Beszélgettünk arról is, hogy mit jelent lovagnak lenni. A gyerekek ezeket a tulajdonságokat emelték ki: bátorság, kedvesség, kitartás, hinni abban, hogy minden jó lesz, segíteni másoknak, jószívűség, erő. Sokan úgy gondolták, ezekre a lovagi tulajdonságokra ma is szükség van, még az iskolában is. Ezen felbátorodva Szent László lovagi tornát rendeztünk az iskolában, ahol ki-ki bizonyíthatta lovagi rátermettségét, természetesen a hercegnők is. A lovagi próba feladatai között erőpróba (magasugró és fekvőtámasz verseny), ügyességi próba (tánclépések megtanulása), eszességi próba (koreográfia memorizálása) és udvari etikett szerepelt (illendő lovagi és hercegnői köszönés).

A Szent László emléknapot pajzskészítő foglalkozással zártuk. Minden lovagtanonc elkészítette a saját lovagi pajzsát, amelyen szerepelt a saját neve titkos írással (rovásírással), saját erényeit jelképező rajzok (pl. erő, gyorsaság, stb), és hagyományos magyar motívumok. A lisszaboni magyar gyerekek most már ismerik Szent Lászlót, és a lovagok világát.