Szent László- és Arany János-est az ottawai magyar házban

/ Nagy Dóra /
nagy.dora képe
Október 28-án, szombaton este az Ottawában már ismerősként fogadott Tóth Péter versmondó Szent László- és Arany János-emlékévhez kapcsoló előadása fogadta az érdeklődőket.
csoportkep_a_halas_kozonseggel.jpg

Tóth Péter előadásaihoz hűen ismét elvarázsolta az ottawai közönséget: azt gondolom, hogy előadásainak sikere abban rejlik, ahogyan ötvözni tudja a személyességet a hiteles előadásmóddal. Mint versmondó, nem színpadi keretek közé szorítva, hanem letisztultan szaval, korábbi tanári tapasztalatait pedig kitűnően hasznosítja műsorainak történelmi narrációival. A Szent László előadás keretében a történelmi háttér és összefüggések mellett legendákat hallhattunk (Szent László pénze, Szent László füve, A tordai hasadék, Szent László és a kun vitéz).

Arany János pedig mintha köztünk járt volna: gyerekkorától végigkövettük élettörténetét, Petőfi Sándorral való barátságát levelezésein keresztül és emberi jellemét, személyiségét balladái értelmezésének szemszögéből.

Tóth Péter ezen a napon az ottawai magyar iskola és cserkészcsapat vendége is volt, melyről az alábbi cikkben olvashatnak. Az ottawai Magyar Házban másnap szintén egy Arany Jánosról szóló előadást élvezhettünk, Kovács Ákos előadásában.