Szent István ünnep az argentínai Córdobában

/ Fehér Olga /
feher.olga képe
A Córdobai Magyar Kör tagjai augusztus 26-án, vasárnap ünnepelték Szent István és az államalapítás ünnepét. Az ünnep alkalmából több mint nyolcvanan gyűltek össze a magyar házban. Ez a létszám jól jelezte a közösség valódi nagyságát.
Córdobai Magyar Kör, Szent István ünnepségCórdobai Magyar Kör, Szent István ünnepségCórdobai Magyar Kör, Szent István ünnepségCórdobai Magyar Kör, Szent István ünnepség

A Córdobai Magyar Kör tagjai augusztus 26-án, vasárnap ünnepelték Szent István és az államalapítás ünnepét. A programok és az ebéd előkészítésében megmutatkozott az a lelkes és áldozatkész munka, amely az utóbbi években egyre közelebb hozza egymáshoz a városban és annak környékén élő magyarokat.

A Kör az utóbbi években újabb és újabb tagokkal bővült, így idén már körülbelül 90-en foglaltak helyet az asztalnál, hogy elfogyasszák az ünnepi ebédet és részt vegyenek az azt követő programokon. Az ünnep természetesen a magyar és az argentin himnusz meghallgatásával kezdődött, így tisztelegve mindkét ország előtt. A résztvevők csupán kis százaléka bír magyar nyelvtudással, azonban ez nem jelentett akadályt abban, hogy a himnusz első pár sorát mindenki együtt énekelhesse. Megható és katartikus élmény volt, amikor Magyarországtól több ezer kilométerre felcsendült himnuszunk. A menü marhapörkölt volt nokedlivel és savanyú uborkával tálalva, amelyet elsősorban a Magyar Kör fiatal tagjai készítettek, ezzel átvéve a stafétát az idősebbektől. Az ebédet követően a résztvevők meghallgattak egy előadást Szent István trónra jutásáról és tevékenységéről, így gyarapodott történelmi tudásuk is. Majd a legkisebbek – a közeli gyereknap alkalmából – kincskeresésben vettek részt, amelynek jutalmául szimbolikusan magyar területek és a magyar koronázási jelvények tulajdonosaivá válhattak, némi cukorka kíséretében. Az ünnep jó lehetőséget kínált arra is, hogy az idősebbek kimozdulhassanak, találkozhassanak régi és új tagokkal, pár órára használhassák egymás közt anyanyelvüket. Az együtt töltött pár óra rendkívül jó hangulatban telt, mindannyian rengeteg megható és kedves pillanattal gazdagodtak.