Szent István napi megemlékezés és újkenyér szentelés Dallas/Fort Worth-ben

/ Pintér Vera /
pinter.vera képe
A szokásosnál nagyobb népszerűségnek örvendett az idei ünnepség.

Szent István napi ünnepi műsort és kenyérszentelést tartott augusztus 25.-én a Dallas/Fort Worth-i magyar közösség. A rendezvénynek a magyar alapítású Our Lady of Dallas Ciszterci apátság és iskola adott otthont Gyula atya, a magyar közösség lelki vezetőjének jóvoltából. Nagy örömünkre az átlagosnál nagyobb létszámmal vettek részt az ünnepélyen. Ennek egyik oka, hogy az idei rendezvény vendége volt 40, Magyarországról érkezett volt válogatott focista, akik útban a Cleveland-i Árpád-kupára, ellátogattak Dallasba és tiszteletüket tették az augusztus 20-ra emlékező eseményen. Vendégeink voltak még a Budapest-Fort Worth testvérvárosi kapcsolat itteni képviselői, illetve a testvérvárosból érkező amerikai diákok és tanáraik is. A rendezvény a megszokott módon az ünnepi misével vette kezdetét a bélapátfalvi mintára épült Ciszterci apátságban. A rendezvény fő szervezője és házigazdája, a magyar klub elnöke, Beluska Éva köszöntése után Markocsány Gábor, houstoni alkonzul tartott ünnepi beszédedet. Miután mindkét nemzet himnusza felcsendült, magyar és amerikai diákok közös megemlékező műsora következett az államalapítás ünnepéről, valamint egy megható vetítésre is sor került a magyar korona Magyarországra való visszatéréséről.

    

A megemlékezések után, idei ösztöndíjasként röviden ismertettem a Kőrösi Csoma Sándor program célkitűzéseit, misszióját, működését. Ezt követően, mint a nyári táncórák gyümölcsét, egy pár perces széki énekes-táncos összeállítást láthatott a közönség. A táncos műsort egy kalotaszegi páros tánccal zártuk Veres Péter, austini táncos mentorom közreműködésével. A közönség kivételes szeretettel és hálával fogadta előadásunkat!

  

A műsor az újkenyér szentelésével és a footballisták bemutatkozásával folytatódott. Nevük és érdemeik szerint ismerhette meg őket a közönség. Később szabadtéren a helyi gyerekeknek lehetőségük volt tőlük pár trükköt eltanulni.

                       

A rendezvényen vacsora is volt, amit a magyar közösség tagjai szívvel-lélekkel készítettek erre a kiemelkedő eseményre. Az egész délután családias jókedvben telt.