Szabadságharcos szobrot adtak át Atlantában az 1956-os magyar forradalom tiszteletére

A Magyar Szabadságharcos szobrot az Amerikai Magyar Koalíció állíttatta az 1956-os magyar forradalom szabadságharcosainak tiszteletére az Atlanta városában található Millennium Gate Parkban.

/ Walter Marietta /
walter.marietta2022 képe
Az Amerikai Magyar Koalíció munkatársával, Bánhidi Noémivel – aki lassan 10 éve elkötelezett odaadással segíti a Koalíció munkáját – repülőre ültünk Washington, DC-ben, hogy a georgiai Atlantában bekapcsolódhassunk az október 23-án avatásra kerülő szabadságharcos szoborátadás és az ’56 eseményeit felidéző multimédiás kiállítás előkészületeibe.
HAC, Freedom Fighter Statue, Atlanta, GAHAC, Freedom Fighter Statue, Atlanta, GAHAC, Freedom Fighter Statue, Atlanta, GAHAC, Freedom Fighter Statue, Atlanta, GA

Mentorom, Lauer-Rice Andrea, az Amerikai Magyar Koalíció elnöke fogadott bennünket a város szívében elhelyezkedő Millennium Gate Parkban, ami a gránitból készült, 2,7 méteres szabadságharcos nőt ábrázoló szobornak ad otthont. A kétnapos kitartó munka eredményesnek bizonyult, minden készen állt az avatási ceremóniára érkezők fogadására.

Az eseményen John Parkerson, Magyarország georgiai tiszteletbeli konzulja; Dr. Ernyei Magor, Magyarország washingtoni nagykövetségének ügyvivője; Andrew Bremberg nagykövet, a washingtoni Kommunizmus Áldozatai Múzeumának elnöke; Lauer K. Edith, a Koalíció igazgatótanácsának tiszteletbeli elnöke, valamint ötvenhatosok és családtagjaik segítettek a műalkotás felszentelésében. 250-en voltak jelen az ünnepségen.

Beszédében Lauer-Rice Andrea, a projekt kezdeményezője kiemelte: „Ez a szobor méltó emléket állít a hősies szabadságharcosoknak, akik mindent kockára tettek azért, hogy felszabaduljanak a szovjet zsarnokság és a kommunizmus béklyója alól. Napjaikban is elengedhetetlen szükség van arra, hogy emlékeztessük a következő generációt a kommunizmus gonoszságára, mielőtt a történelem megismétli önmagát. Ez a csata még ma is túl sok országban dúl.”

A 15 tonnás szobor a Koalíció által gyűjtött adományokból készült és a georgiai Athens városában élő Stan Mullins szobrászművész alkotta. Rodney Mims Cook Jr., a Millennium Gate Park alapítója elmondta, a park a béke, az igazságosság és a szabadság pozitív szellemiségét hivatott hangsúlyozni, és pontosan ezt demonstrálja ez a színvonalas műalkotás is.

Még 66 év után is meglepően élénken élnek bennem az emlékek. Az előtte elhaladó fiatalok és idősek számára egyaránt szolgáljon emlékeztetőül ez a szobor arra, hogy a szabadságot nem adják ingyen” – mondta Lauer K. Edith asszony, miközben megcsodálta a szobrot.

Lauer K. Edith – Amerikai Magyar Koalíció igazgatótanácsának tiszteletbeli elnöke, Grauzer Csilla – Minnesota állam magyarországi tiszteletbeli konzulja, Amerikai Magyar Koalíció igazgatótanácsának tagja, Bényei Katalin ­– Magyarország Barátai Alapítvány ügyvezető igazgatója, Virga Ágnes – Amerikai Magyar Koalíció alelnöke, Lauer-Rice Andrea, Amerikai Magyar Koalíció elnöke és a projekt ötletgazdája, Walter Marietta – Amerikai Magyar Koalíció KCsP ösztöndíjasa, Bánhidi Noémi – Amerikai Magyar Koalíció programkoordinátora, Mirk Zita – Magyar Közösségi Diplomata - Washington, DC