A szabadság napja Dél-Amerikában

/ Tóth András /
toth.andras képe
1956. október 23-ra emlékeztünk egész Dél-Amerikában az online térben. Nagyon megható, megindító műsorral sikerült megtartanunk ezt a közös tiszteletadást.

 

Augusztus végén, a 20-i ünnepség után sem tétlenkedtünk, nekiláttunk az október 23-i megemlékezés megszervezésének. Az ösztöndíjasok közreműködésével, valamint Benedek Zsuzsi és Paál Magdi segítségével a helyi magyar közösségek bevonásával készült el a 2 órásra duzzadt műsor, melyben Argentína, Brazília, Chile, Mexikó, Paraguay, Uruguay és Venezuela magyarsága vett részt.

A tisztelgést a magyar himnusz elhangzása után Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár szavai nyitották meg. Ezt követően 15 egyéni, személyes hangvételű ’56-os történetet hallhattunk. Olyan történeteket, melyek eddig talán elő sem kerültek a közösségekben. Volt, aki a saját menekülését mesélte el, de akadtak unokák is, akik a nagyszülők történetét tolmácsolták a nézők számára. Rendkívül megható, érzelmekkel teli percek voltak ezek. Az átvezetők között énekek, versek hangzottak el, melyeket a magyar diaszpóra tagjai adtak elő. A gyerekek is kivették részüket a megemlékezésből. Rajzokkal, magyar jelképekkel készültek: a Brazíliai Magyar Segélyegylet, a Córdobai Magyar Kör, a Jaraguá do Sul-i Magyar Egyesület, a buenos airesi Szent László Iskola, az Uruguayi Magyar Ház és a buenos airesi Zrínyi Ifjúsági Kör diákjai magyar zászlókat, címereket készítettek, melyeket az ünnepség keretében mutattunk be. A közös versmondás is lelkes résztvevőkre talált. Három hosszabb verset osztottunk fel, amit videóban szavaltak el az erre vállalkozók. A dél-amerikai magyar közösségek korábbi megemlékezéseiből is igyekeztünk minél több képet összegyűjteni, ezeket szintén vetítés formájában illesztettünk a műsorba. Az ösztöndíjasok ’56-hoz kapcsolódó idézetekkel, valamint a Ha én rózsa volnék című dal közös eléneklésével szerepeltek a megemlékezésen.

A műsor a YouTube-on került levetítésre, mely az alábbi linken megtekinthető:

https://www.youtube.com/watch?v=LxxNet49VhI

A tiszteletadáson közel 250-en vettünk részt Dél-Amerikából. A műsor létrejöttét nagyon sokan segítették, és több mint 100 szereplő tette még ünnepélyesebbé. A közösségek összefogása és együttes szereplése még jobban megerősítette a dél-amerikai magyarságot.