Strasbourg: ünnepség az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére

/ Vajda Villő /
vajda.villo képe
„Minden egykori elveszíti régiség voltát, amikor a jelenben gondolunk rá. A múlt a mindenkori utókor számára olyan, amilyen a különböző felidézésekben, különböző arcát mutatja” … – Sándor Iván
Dr. Varga Judit, Európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárMegemlékezésDr. Havasi János, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója

Idén októberben több helyszínen is megemlékeztek a strasbourgi magyarok az 1956-os forradalom leverésének 62. évfordulójáról. 

Október 23-án az Európa Tanácsban a megemlékezést Kertész Ágnes nagykövet, Magyarország Európa Tanács mellett működő Állandó́ Képviseletének vezetője nyitotta meg köszöntőjével, majd Gárdos Éva filmjét, az Amerikai rapszódiát nézhették meg a vendégek. A film megtekintése után Dr. Varga Judit, Európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár tartotta meg ünnepi beszédét. A megemlékezést hagyományos magyar ételekből és italokból álló fogadás zárta. 

A Strasbourgi Magyarok Egyesülete november 10-én tartotta meg az ’56-os emléknapot. Az ünnepséget az egyesület elnöke, Jacky Szalóki Anna felemelő beszéde nyitotta meg, melyben kiemelte nemzetünk összetartó erejének egyik legfontosabb elemét, a múlt tiszteletét. Majd a megemlékezők és érdeklődők Dr. Havasi János, a Párizsi Magyar Intézet igazgatójának előadásában tekinthették meg a „Malenkij Robot“ című kiállítást. Az ünnepséget állófogadás követte, az estét Stéphanie Schlesser musical énekesnő koncertje zárta. 

A hagyomány és a gyökerek tisztelete mindig is nagyon fontos volt a magyarság számára. A múlt hibáiból és példamutatásából érdemes tanulni. A múlt segít a jelen megélésében és a jövő távoli horizontjának előrelátó kémlelésében.