Strasbourg: Népdalest és tánc, megemlékezés a Szent László évről

/ Tóth Zita Valéria /
toth.zita.valeria képe
2017. október 20-án a Szent László emlékévhez kapcsolódóan népdalesttel és tánccal egybekötött megemlékezést szerveztünk a Strasbourgi Magyar Kultúregyesülettel együtt.
Filmvetítés Szent László életérőlNépdalolás"Bújj, bújj, bokrosi..."Tanuljuk az alapokat

A program elején a résztvevők fuvolán hallhatták a Szent László ének első két strófáját, melyet az emlékévről és a lovagkirály életéről szóló szóbeli összefoglaló, majd rövidfilm vetítése követett. A filmben szó volt többek között a leghíresebb Szent László legendákról is, melynek témájában a FRAMOSZ (Franciaországi Magyarok Országos Szövetsége) novemberi határidővel rajzpályázatot hirdetett. Az első rész lezárásaként szöveggel hallgattuk meg a Szent László éneket.

Az est második részében somogyi népdalokat tanultunk és énekeltünk, majd zárásként a résztvevőkkel jó somogyiasan táncra perdültünk. Járta felnőtt és gyermek, francia és magyar is egyaránt.

És ami számomra megható, hogy járta egy mozgássérült fiatal francia lány is, aki az október eleji táncház óta szerelmese lett a magyar táncnak. Ilyen és ehhez hasonló tapasztalatokért éri meg igazán ösztöndíjasnak lenni.