Sosem tudhatjuk mit hoz a holnap.

Magyar húsvét Argentínában

/ dr. Facskó Anna /
facsko.anna képe
A Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasaként idén a húsvéti ünnepeket Argentínában, a Córdobai Magyar Kör tagjaival töltöttem. A magyar közösség tagjai húsvét vasárnap találkoztak a córdobai magyar házban, a Klubban. A Klubban idén sor került tojásfújásra, tojásfestésre, locsolóvers tanulására, locsolkodásra és a kifújt tojásoknak köszönhetően palacsintasütésre is.
A córdobai magyar közösség tagjai által készített húsvéti tojások

Sosem tudhatjuk, mit hoz a holnap…

Magyar húsvét Argentínában

 

Ha a 2023-as év elején valaki megkérdezte volna tőlem, hol fogom az idei húsvétot ünnepelni, a válaszom biztosan nem Argentína és Córdoba lett volna. Az élet viszont váratlan fordulatokra képes, ennek köszönhetően alakult úgy, hogy a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasaként idén a húsvéti ünnepeket Argentínában, a Córdobai Magyar Kör tagjaival töltöttem. A magyar közösség tagjai húsvét vasárnap találkoztak a córdobai magyar házban, a Klubban.

Itt idén sor került tojásfújásra, tojásfestésre, locsolóvers tanulására, locsolkodásra és a kifújt tojásoknak köszönhetően palacsintasütésre is. A Córdobai Magyar Kör tagjai közül kevesen beszélnek magyarul, így különösen megható volt látni, hogy mekkora lelkesedéssel tanulják és mondják, hogy ,,zöld erdőben jártam, kék ibolyát láttam.”

A locsolkodás nagy derültséget váltott ki a jelenlévők körében, a férfiak és a fiúk vízzel locsolták meg a hölgyeket. A nap zárásaként sor került a jól megérdemelt palacsinta elfogyasztására. Argentínában az étkezés közösségi esemény, éppen ezért a córdobai magyarok, és a Klub életében a közös étkezések központi helyet foglalnak el.

Az idei húsvéti ünnepeket több, mint 12.000 kilométernyire töltöttem Magyarországtól, ennek ellenére ebben az évben is az otthoni szokásoknak megfelelően, és magyarokkal együtt ünnepeltem. Leszámítva azt, hogy Argentínában túró helyett dulce de lechevel (dulce de leche: latin-amerikai karamellizált tejkrém, amelyet különféle édességek készítésére, ízesítésére használnak) töltöttük meg a palacsintát, olyan volt, mintha otthon ünnepelnék, mintha az a 12.000 kilométernyi távolság valójában nem is létezne.