Solti Vonószenekar koncertek

/ Kardulesz Rita /
kardulesz.rita képe
A Guildfordi Magyar Iskola szervezésében és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával a budapesti Solti György Zeneiskola megkezdte angliai turnéját, melynek első helyszínén diákok tömege fogadta óriási tapssal az iskola aulájában fellépő 27 fiatal vendégzenészt

Woking, október 18. St. James baptista iskola

Az iskolában olyan szerzők művei csendültek fel a szimfonikus együttes repertoárjából, mint Bartók Béla, Weiner Leó, Brahms, Beethoven vagy Csajkovszkij. A közel egyórás műsor végén a könnyedebb műfaj is helyet kapott, a Szépség és a szörnyeteg filmzenéjének egy-egy részletével lepték meg a gyermekeket. A hallgatóságban ott ült Lady Valerie Solti, a világhírű magyar karmester özvegye, mely a zenekar számára is nagy megtiszteltetés volt. Lady Valerie beszédében megemlékezett férjéről, életútjának, zenei munkásságnak fontosabb állomásait említve. Végezetül a színpad felett olvasható mottót olvasta fel: 

„Have faith…believe you can!”

„Ahogyan a történelem sodrában Solti György is kitartott tehetsége, a zene szeretete és az alkotó munka mellett, mert hitt az álmaiban, ezt a vezérfonalat kívánom mindenkinek, hogy kövesse az életében, higgyen abban, hogy képes elérni a céljait – azaz: "believe you can” – tette hozzá beszéde végén, reményét fejezve ki, hogy a diákközönségből sokakat inspirált a lenyűgöző zenei esemény. Az ebédszünet után a zenészeket, karmesterüket és felkészítő tanáraikat az iskola egy magyar diákja kalauzolta végig a folyosókon, ismertetve az iskola életét, sőt bepillantást nyerhettek a hangszeres termekbe és zenei oktatási órába is.

A koncertsorozat a guildfordi St. Thomas of Canterbury katolikus általános iskolában foytatódott, ahol a Solti György Zeneiskola londoni turnéjának második állomásán 240 brit (és köztük magyar) gyermek várta ücsörögve a Budapestről érkezett produkciót. A koncert nagy sikert aratott a gyerekek között, melyet interaktív részek is színesítettek: három kisdiák próbálhatta ki karmesteri képességeit. A zenei párbeszédet tovább erősítették a közös ritmustapsolások és a szülinaposoknak együtt elénekelt „Happy birthday” is, a zenekar kíséretével.

Az eseményen a koncert védnöke, Guildford alpolgármestere is jelen volt.