Sikerrel zárult a Mátyás király emlékév rajzpályázata

/ Várkonyi Borbála /
varkonyi.borbala képe
A Nemzetpolitikai Államtitkárság által 2018-ra meghirdetett Mátyás király Emlékév alkalmából 2018. február 1-től „Kondítsd meg néha emléke harangját” mottóval rajzpályázatot hirdetett a bécsi székhelyű Központi Szövetség.
Mátyás király-rajzpályázat díjátadóMátyás király-rajzpályázat díjátadóMátyás király-rajzpályázat díjátadóMátyás király-rajzpályázat díjátadó

A rajzokat 2018. április 1-ig várták a Központi Szövetség bécsi irodájában. A pályázási idő alatt egy külön erre a célra létrehozott facebook-oldalon keresztül próbálták megszólítani az Ausztriában élő családokat, és felhívni a figyelmet a pályázás lehetőségére. Hétről hétre egy-egy Mátyás királyról szóló mesével motiválták az érdeklődőket, és tették lehetővé a pályázat online követését az éppen beérkezett alkotásokról, a felkészülés folyamatáról, de a zsűrizés és a díjátadó előkészületeibe is bepillantást engedtek. Az eredetileg ausztriai gyermekek számára meghirdetett pályázatra Magyarországról és Szlovákiából is érkeztek pályamunkák. A zsűrizésben Boronkai Gabriella, a Bécsi Magyar Iskola pedagógusa, rajztanár, valamint Cseh Csaba és Várkonyi Borbála, a Kőrösi Csoma Sándor program ösztöndíjasai vettek részt.

A rajzpályázat eredményhirdetését az április 14-én, szombaton a Collegium Hungaricumban megrendezett kárpát-medencei Verőfény versmondó vetélkedő keretében tartották. A díjakat a zsűri részvételével Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója adta át, akinek köszönhetően sok szép ajándékkal tudták meglepni a pályázókat.

A meghirdetett négy kategóriához képest háromban osztottak ki díjakat. Az első kategóriában (7-10 évesek) első díjat nyert Ayik Attila Bécsből és Müller Maja Kisbajcsról, második helyezést ért el Janzer Lili és Nyárády Zoé Bécsből, harmadik helyen végzett Szabó Anna Wörglből és Takács Judit Bécsből. A harmadik kategória nyertesei (12-13 évesek): Legény Máté Kisvárdáról, Michelle Lackner és Janzer Gábor Bécsből, valamint Kovács Nóra Innsbruckból. Az első díjat a negyedik kategóriában Anek Janka vihette haza Körmendről, a második helyezést pedig Amelie Rétey kapta Innsbruckból.

Az ajándékok mellé a bécsi Szamos cukrászda is meglepetéssel készült, amelyet Sass Judit, a Bécsi Magyar Iskola vezetője nyújtott át a résztvevőknek. Csibi Krisztina és a Magyarság Háza jóvoltából a Mátyás király Emlékévben kiadott, a Lackfi János által írt Mátyás király medvét aprít című mese alapján készített foglalkoztató füzetet vihetett haza minden pályázó gyermek. A könyvjutalom mellett a helyezést elért gyermekek április 28-án, szombaton egy egynapos visegrádi kiránduláson vehetnek majd részt, amelynek keretében megtekintik a visegrádi palotát és fellegvárat.