Segítők vacsorája a Cambridge Kossuth Házban

/ Farkas Virág /
farkas.virag képe
A segítők vacsoráját idén február elsején rendezték meg este hat órai kezdettel a Kossuth Házban. Az önkéntesek és a segítők már a megszépült Magyar Házban ünnepelhettek.

Ez az esemény azért is jelentős, mert a meghívottak mind saját idejükből, munkájuk elvégzése után, emberfeletti erővel és kitartással rendelkeztek, és dolgoztak tudásukhoz mérten a magyar közösségért. A sok feladatból mindenki igyekszik kivenni a részét, legyen az a Ház felújítását megelőző közmunkában való részvétel és nagytakarítás, vagy az üzenetrögzítő lehallgatása, akár az események előtti dekoráció és asztalterítés, felszolgálás, vagy a mindannyiunk számára emlékezetes hurka-kolbász töltés. Mindegyikben közös, hogy a közösség javára és annak építése érdekében áldozzák fel szabadidejüket, hétvégéiket. A befektetett energia pedig nem vész el, hiszen ekképpen olyan kulturális és szabadidős teret tarthatunk életben, ahol mindenki jól érezheti magát és megélheti a magyar kultúrát. Mindez rendkívül fontos a jövő nemzedék magyarságtudatának megőrzése szempontjából.

Megtiszteltetés, hogy én is részese lehettem ennek a jó hangulatú eseménynek, amelyen szépen feldíszített terem, finom illatok és igényes zene várta a résztvevőket. A fehér abroszos asztaloknál kedve szerint helyet foglalhatott mindenki, majd nemsokára kezdetét vette a magyaros ízekben gazdag vacsora felszolgálása, amelyet Kovács László és Ibolya szakácsok készítettek szeretettel és szakértelemmel. Az étkezés előtt Bíró Ágnes elnök köszöntötte az egybegyűlteket, és arra kérte a közösség tagjait, hogy egy közösen elmondott imával hangolódjunk a vacsorára. Természetesen a magyar hagyományoknak megfelelően koccintás következett – ki pálinkával, ki a sokféle ital közül választottal. Elsőként a gazdag lencselevest kóstolhattuk, majd az ízletes töltött káposzta következett, amely a remekül elkészített rántott húsnak és a ropogós krumplinak ágyazott meg, amelyhez savanyúság is dukált. A kiadós vacsorával mindenki elégedett volt. A közösség által hozott desszertek kóstolása közben megismerhettük, ki hogyan készíti otthon a család kedvenc édességét. A vidám hangulathoz a zenét Kurucz Béla DJ (szintén önkéntesen) szolgáltatta a résztvevők számára.

Az ízletes étkek után Bíró Ágnes elnök rendkívül szívhez szóló és megható beszédében köszönte meg a közösség erőn felüli munkáját. Ezt követően a színpad elé szólította mindazokat, akik kiemelkedően segítették a Magyar Ház munkáját, és kitartásukkal példát mutattak a közösségnek. Majd sor került azon férjek köszöntésére, akik  nap, mint nap támogatták a vezetőség tagjaiként dolgozó feleségeiket munkájuk gördülékeny végzésében, szükség szerint támaszt is nyújtva számukra.

Végül, de nem utolsósorban Bíró Ágnes maga mellé szólította az elnökség tagjait: Németh Enikőt, Lajtonyi Juditot, Kovács Anitát és Ádám Erikát, akik annak a közösségnek az erős magját alkotják, amelynek mi is a részesei lehetünk. Ők azok a mindennapi hősök, akik mindent félretéve küzdenek nap mint nap, hogy ez a közösség mindannyiunk számára megmaradhasson, fejlődjön, és továbbéljen. Bár munkájukba beleláthatunk, betekinthetünk a beszámolókon, nyitott gyűléseken, az eseményeken, vagy a Magyar iskolán keresztül, de valójában ritkán gondolunk bele, hogy mennyi időt, energiát fektetnek a mindannyiunk számára fontos célok elérésébe. Ha csak annyit teszünk, hogy odalépünk, hogy miben segíthetünk, vagy odafigyelünk arra, hogyan építik a diaszpórában élő magyarság életét, és egyengetik mindennapjainkat, akkor már megtettük a tőlünk telhetőt.

Az idei év az összetartozás éve lesz, legyünk hát aktívak, egymás segítői ebben. Támogassuk és építsük együtt ezt az értékes örökséget!