Segélykoncert Vancouverben

/ Éles Gergő Péter /
eles.gergo.peter képe
A vancouveri magyarság példás összefogásának lehettünk tanúi március 4-én este, amikor is egy megindító és mégis felszabadult hangulatú segélykoncert miatt gyűltek össze az emberek a Magyar Házban.
segélykoncertsegélykoncertsegélykoncertsegélykoncert

A koncert ötletét egy sajnálatos baleset keltette életre. Tóth Zsombor vancouveri fiatalember súlyos balesetet szenvedett és kórházi költségei igen magasra rúgtak. Egy jótékonysági ebéd keretén belül már hetekkel ezelőtt gyűjtést szerveztek, szintén a Vancouveri Magyar Házban, ekkor fogalmazódott meg néhány zenészben a gondolat, hogy egy zenei rendezvényen kellene ezt folytatni. A lelkes támogatók száma egyre nőtt, az ideiglenes zenekar is szépen összeállt, voltak jelentkezők bőséggel. A Vancouveri Magyar Ház felajánlotta a termét az eseményre, azután önkéntes alapon lett ember a konyhán, a bárban, az ajtónál vendégfogadásra, jegyszedésre, teremdíszítésre. Mindenkit a jó ügyért való összefogás láthatatlan szála kötött egybe, így nagyon rövid idő alatt, meglepően szervezett körülmények álltak rendelkezésre az adott napra.
A balesetet szenvedett fiatalember megjelent hozzátartozói nyitották meg az estet. Megható, szívszorító, de ugyanakkor bizakodó mondatok hangzottak el, és javulást kecsegtető hírek is.

Ízletes vacsora után kezdődött a koncert. Igaz, alkalmi banda lévén, itt-ott voltak kisebb technikai hibák, bizonytalanságok, de ezeket a közönség megbocsátással vette, ezzel is "közvetlenebbé" vált az élmény. Minden körülménytől függetlenül állíthatom, hogy rendkívül színvonalas produkció került a színpadra, ami nem nélkülözte a megható pillanatokat sem. Több szempontból is reményt keltő volt ez az este.

Amióta ösztöndíjasként Vancouver városában teljesítem szolgálatomat, nem láttam ennyi látogatót a Magyar Házban. Ez számomra azt jelenti, hogy habár egy sajnálatos eset kapcsán, de a helyi magyarok megérzik a fontos pillanatokat, és képesek ügyekért tenni és összefogni. Remélem, hogy a vancouveri magyarság összekapaszkodásához a jövőben nem lesz szükség ehhez hasonló alkalmakra! Azt is remélem, hogy Zsombor felépül, és azt is, hogy ezen az estén megtapasztalt felemelő érzés sokáig megmarad mindenkiben!