Schorndorfba, Gottlieb Daimler szülővárosába látogattunk

Vissza az időben

/ Stermeczki Andrásné Krisztina /
stermeczki.andrasne.krisztina képe
A Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezet egy kisebb csoportja november 4-én felfedező sétát tett a középkori hangulatú Schorndorfban, Gottlieb Daimler szülővárosában
VárosházaDaimler MúzeumStadtkircheTemplomboltozat az oltártérben

A württembergi magyar protestáns közösség maroknyi csapata november első vasárnapján a Stuttgart-közeli Schorndorfba kirándult. A történelmi városka, mely a középkorban egyike volt a tartomány 7 nagy erődítményének, tartogatott még újdonságot a környéken élőknek is. A város talán legismertebb nevezetessége Gottlieb Daimler szülőháza. Ő volt az a mérnök-konstruktőr, aki a világ első motorizált járművét megalkotta Bad Cannstatt-i műhelyében, egy motorkerékpár formájában. Aztán nevéhez fűződik az első négykerekes autó megépítése – Carl Benz-el egy időben –, ami gyakorlatilag egy átalakított lovaskocsi, melynek hátsó részében volt a motor. Az ő gyárában készültek aztán az első híres Mercedes modellek is, melyek később Benz cégével egyesülve a világ meghatározó autómárkájává váltak. A város másik múzeuma a templom szomszédságában áll. Itt megismerhettük a város történetét, az iparosok, kézművesek alkotásait és a különböző ásatások leleteit.

Az egykori római települést igen korán, már a középkor hajnalán keresztények lakták. A központjában magasodó későgótikus templom felszentelését követően hamarosan a lutheránus vallás híveinek birtokába került, mivel a württembergi herceg maga is csatlakozott a protestáns választófejedelmekhez, s így tartománya lakóinak is az „új vallást” kellett követniük. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a templom főhajójának mennyezetén a reformátorok alakjait is megjelenítették. Ezen érdekességeket is felfedezhették a kirándulók egy rövid idegenvezetés keretében, melyet közös éneklés és áhitat követett. Megemlékeztek a reformáció pár nappal korábbi ünnepéről, imádságban pedig az elhunyt szerettekről és az '56-os forrradalom áldozatairól. A templom csendjéből kilépve egy zajosabb helyre tértek be, hogy terített asztal mellett oszthassák meg egymással élményeiket, s beszélgethessenek kötetlenül.