Saskatooni lángos és ami még ránk vár

/ Viakter Olga /
viakter.olga képe
Nagy lendülettel indultak el a saskatooniak az év második felének.
A Broadway Street kirakodó vásár önkénteseiFireworks Festival önkénteseiMagyar iskola felhívásTánc workshop felhívás

Augusztus 30-án és 31-én volt Saskatoonban az egyik legkedveltebb fesztivál, a Nutrien Fireworks Festival, amelyet a South Saskatchewan folyón rendeznek meg minden évben. A pénteki napon főként az egyesület önkéntesei, a szombati napon pedig főként a Maros Néptáncegyüttes tagjai sütötték a kíváncsiskodók számára a lángosokat a fesztiválon. Az emberek hosszú sorokban álltak, hogy megízleljék a magyar különlegességet, s mint kiderült a két nap alatt közel kétezer ember látogatta meg a magyar sátrat. Ugyan csak nagy sikert értek el a 36. alkalommal megrendezett Broadway Street kirakodó vásáron is szeptember 7-én. Az egyesület önkéntesei egy egész napon keresztül ismertették a magyar kultúrát, készítették a finom lángost, melynek eredményeként több mint ezer ember kereste fel őket. Elmondásuk szerint az ilyen rendezvények a legalkalmasabbak arra, hogy a saskatooni lakosság körében népszerűsítsék a magyar kultúrát, hagyományokat és ételeket.

A jó hír, hogy nem kell sokáig várnunk, ha újra magyar ételeket kóstolnánk Saskatoonban, hiszen október 19-én lesz a Szüreti bál, melyen babgulyás, hortobágyi palacsinta és csörögefánk várja az érdeklődőket. A rendezvény elején az egybegyűltek megemlékeznek az 1956-os forradalomról, majd a vacsorát követően hajnalig tartó mulatozás várja a résztvevőket.

Népszerű a magyar iskola folytatása. Tavaly ősz óta lehetőség van Saskatoonban is ingyenes magyar nyelvtanulásra a közösség tagjai számára. Mindemellett az egyesület idén ősszel három új programot is indít, mégpedig: néptánc- oktatást a gyermekek számára (első ízben workshop, majd havi kétszer táncpróbák), és népkör elnevezésű csoporton belül havi kétszer népdalkört (főként felnőttek számára), havonta egyszer pedig a magyar kultúráról, hagyományokról, történelemről szóló előadásokkal várják majd az érdeklődőket.