A reformáció ünnepe Buenos Aires-ben

/ Dr. Heka Dária Zsuzsanna /
heka.daria.zsuzsanna képe
Tiszteletadó koncert a reformáció 500., és a Buenos Airesi Magyar Evangélikus Templom fennállásának 60. évfordulója alkalmából.
KoncertReformácioReformációReformáció
A reformáció 500. Évfordulója tiszteletére, az Argentínában a magyar zene és kultúra népszerűsítésével foglalkozó Ars Hungarica koncertezett, az amenábari templomban. A koncert, a reformáció ünnepe mellett, egy másik jeles esemény, az annak helyszínéül szolgáló templom alapításának 60. évfordulója előtt tisztelgett.
Az amenábari templom története szorosan kötődik az argentínai magyar közösséghez, több magyar generáció is itt növekedett fel az elmúlt hatvan év alatt, magyar evangélikus papok munkájának köszönhetően. Az épület alapítását követően (1957) Nt. Hefty László várta a híveket, a templom megépítését megelőzően pedig Nt. Leskó Béla saját házában fogadta a gyülekezet tagjait.
Az argentinai Ars Hungarica koncertjén barokk műveket hallhatott a közönség, melyeket Leidemann Sylvia soproni zenekutató fedezett fel.  A koncertet spanyol nyelvű istentisztelet követte. A mise után egy emléktáblát avattak fel, melyet a magyar nagykövetség adományozott a templomnak, fennállásának 60. évfordulója alkalmából. A koncertet követő héten, a reformáció ünnepe kapcsán magyar nyelvű istentiszteletet is tartottak.