Reformáció emlékünnep Sydneyben

/ Kormány Gergely Zsolt /
kormany.gergely.zsolt képe
A reformáció fél évezredes évfordulójára emlékeztek Sydneyben a magyar református templomban.
musorkiallitaskoncertfilm

1517. október 31-én Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. 2017-ben lesz az 500. évfordulója ennek a jelentős dátumnak, amelyet a protestáns egyházak hivatalosan a reformáció kezdetének tartanak. A reformáció nem csupán hitéleti, hanem kulturális és politikai forradalmat is jelentett az akkori európaiak számára. A jeles évforduló méltó megünneplésére már idén nagy lendülettel készül Magyarország. A mostani megemlékezést ennek jegyében tartotta 2016. október 30-án a Sydneyi Magyar Református Egyház is.

Az ünnepi műsor istentisztelettel kezdődött. Az igehirdetés során Péterffy Kund a Sydneyi Magyar Református Egyház vezetője kiemelte az Isten Krisztusban megnyilvánított kegyelmét, melyből fakadóan megismerhetjük Istent és mindazt, amit Ő a Fiában nekünk adott. A helyes istenismeret révén nyílik meg az ember szíve a teljes szívből, teljes lélekből és minden erőből való szeretetre, majd pedig ezt követően a felebarátja iránti gondoskodásra. Az istentisztelet után Soós András orgonista előadásában J. S. BACH egyik korál darabja, valamint Gáspár András szavalatai emelték az ünnepi hangulatot. Az ünneplő gyülekezet a templomi megemlékezést követően a díszterembe ment át, ahol a szépen megterített asztalok mellett a reformáció elmúlt 500 évéről tekinthetett meg egy kiállítást. A képekkel és versekkel díszített idővonalon a reformáció fontosabb évszámai jelentek meg, elsősorban Nagy-Magyarország vonatkozásában. Az ünnepi ebédet egy játékos vetélkedő követte, amelyen idősek és fiatalok egyaránt részt vettek, és 4-6 fős csapatokban, a reformátorok szerepét fölvéve, mint Luther és barátai oldották meg a reformáció témaköréhez kapcsolódó feladatokat és ügyességi játékokat.

Az ünneplés folytatásaként Kormány Gergely (KCSP ösztöndíjas) egy klasszikus gitárdarabot adott elő, majd Bodó Hanna éneklésével modern ifjúsági énekeket hallgathatott meg a közönség jazz feldolgozásban.

Az ünnepség egy rövidfilm vetítésével zárult, amely részleteket tartalmazott a Luther című filmből, valamint bemutatta a gyülekezet vezetőjével, a reformáció mai vonatkozásáról készített rövid interjút, melynek üzenete, hogy ha az egyének és kis közösségek a helyükön forradalmárként kitartanak, akkor az ő közreműködésükkel ma is folytatódhat az, ami 1517-ben, illetve az azt megelőző években elkezdődött.