Radnóti-felolvasómaraton Brüsszelben

/ Pál Zsuzsánna /
pal.zsuzsanna képe
Családias hangulatban emlékeztünk meg Radnóti Miklósról a XI. Nemzetközi Felolvasómaratonhoz kapcsolódva 2019. február 17-én a Brüsszeli Magyar Házban.
CsoportképFelolvasás1Felolvasás2Felolvasás3

A helyi magyar közösség már évek óta részt vesz a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár kezdeményezésén Ferencz Ágnes közreműködésével. Idén a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa, Pál Zsuzsánna vette át a szervezést, Kállayné Dáné Zita, a Magyar Ház ügyvezető igazgatójának támogatásával. Az előző évek szerzői után idén Radnóti Miklós volt terítéken.

Bár Brüsszelben éppen ragyogó napsütés hívogatott a szabad levegőre, a Magyar Ház ódon dísztermében néhány igazán eltökélt, költészetet, irodalmat kedvelő ült össze, hogy gyertyafényben, kávé és sütemény mellett Radnóti verseket olvassanak, beszélgessenek a költő életéről, munkásságáról, a korszakról, valamint személyes, Radnótihoz köthető élményeikről. A műsor a költő életét követte végig, elidőzve a fontosabb állomásokon, képekkel, levélrészletekkel, iratokkal illusztrálva, interjúrészletekkel gazdagítva. A résztvevők az élettörténethez kapcsolhatóan verseket olvastak fel, köztük Antal Ildikó színésznővel, fokozva az ünnepélyes hangulatot. A jelenlévők aktívan bekapcsolódtak a programba, mindenki hozzáadott valamit a témához, egy anekdotát, egy emléket vagy egy kedvenc verset, ezért egy igen kellemes, kötetlen beszélgetés alakulhatott ki.

A felolvasómaraton végére a résztvevők nem csupán egy ajándék könyvjelzővel, hanem lélekben, szellemileg is gazdagodtak, töltekeztek.

"Ó, jöjj el már te szellős március!
most még kemény fagyokkal jő a reggel,
didergő erdők anyja téli nap:
leheld be zúzos fáidat meleggel,

s állj meg fölöttünk is, mert megfagyunk
e háboruk perzselte télben itt,
ahol az ellenállni gyönge lélek
tanulja már az öklök érveit."

(részlet a Himnusz a békéről című versből)