Purim Tel Avivban

/ Kormos Boglárka /
kormos.boglarka képe
A Tel Aviv-i magyar iskola és óvoda purimi jelmezes ünnepséget tartott, melyen az álarckészítésen kívül érdekes foglalkozások várták a gyermekeket.
Jelmezes ünnepség a magyar ovibanJelmezes ünnepség a magyar iskolábanÁlarckészítés a magyar óvodábanÁlarckészítés a magyar óvodában

Izraelben a purim ünnepén az emberek jelmezekben mennek az utcára, és elvárás a hangoskodás, a féktelen jókedv, „enni, inni, vigadni”. Purimkor az Eszter könyvében leírt történet szerint a zsidó nép szabadulását ünneplik, akiket Hámán el akart pusztítani, de gyilkos terve meghiúsult. A jelmezek viselésének kialakulása mögött több feltételezés áll, amelyek közül az egyik elfogadottabb szerint a zsidók elpusztítását megakadályozó sok véletlen esemény mögött Isten állt, aki mintegy álarc mögé bújt.

A magyar iskolában és óvodában minden gyermek jelmezben érkezett, majd elkezdődött a rendhagyó pénteki foglalkozás. Az álarckészítés után az óvodások elrejtett csörgőket kerestek, melyeket felkötöttünk a csuklójukra. A kereplő – mely szintén jellegzetes tartozéka a Purimnak – hangos zaja mellett mozgásos és ügyességi játékok várták az ovisokat, az iskolásokat pedig szórakoztató versenyek. A foglalkozások alatt zene szólt, majd az uzsonnát közösen kikészítettük, és körben ülve elfogyasztottuk. A végén került sor a díjátadásra, ugyanis a legjobb jelmez díjat nyert.

A diaszpórában, illetve más kultúrában élő magyaroknak fontos a helyi ünnepek és hagyományok megtartása, amelyeket magyar nyelven átélni ugyanúgy élmény, mint az adott hely nyelvén. Ezért is fontos minden helyi eseményt megünnepelni együtt – magyarul is.