Programdömping Skånéban

/ Sebestyén Marianna /
sebestyen.marianna képe
Svédország déli részén, Skåne megyében lendületesen indult a magyar szervezetek, klubok tevékenysége a nyári szünet után.
magyar ovi MalmöbenLundi FIataloKKecskés Karina Lundbanbál a Pannónia Klubban

A svéd nyár hamar elillant bár az idő még kegyes, olykor-olykor megcsillantja erejét. Az itt élő magyarok visszatérnek a nyaralásból és folytatják életüket a megszokott ritmusban. Ehhez ígéretes programokat kínál a Malmöben működő Pannónia Klub, Hungaroclub és a Lundi Magyar Kultúrfórum.

Szeptember 1-jén “becsengettek” a Pannóniában. A legfiatalabbak a hétvégi magyar oviban és suliban táplálhatják, csiszolhatják magyar tudásukat, és kézügyességüket, melyre heti rendszerességgel kerül sor. A felnőtteknek kínált szórakozási lehetőséget a klub, ugyanis szüreti bálra várta a táncoslábúakat. A csordultig telt teremben az ízletes vacsora után hajnalig ropták mindannyian, korosztályra való tekintet nélkül.

Dr. Müller Adrien hivatalos látogatást tett Malmöben, ahol a két klub közössége együtt fogadta a stockholmi magyar nagykövet asszonyt.

A Hungaroclub kulturális eseménnyel nyitotta meg a szezont. Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház fiatal és szuggesztív színművésze “Humor az irodalomban” című előadásán kacaghattak a hallgatók.

A Lundi Magyar Kultúrfórum szívügyének tekinti, hogy minden korosztály számára vonzó programokat kínáljon. Az évek óta sikeresen működő Gyémántmadár gyerekfoglalkozások szeptember elejétől minden hétvégén várják az óvodás- és iskoláskorú gyerekeket. A nyelvművelésen kívül a kézműveskedés itt sem maradhat el.

LUFIK a konyhában! A LUndi FIataloK kezükbe vették a fakanalat és kellemes estét varázsoltak maguknak. A fiatalok (12-18 éves korosztály) rendkívül aktívak és örömmel jönnek össze. Ezúttal közösen készítették el vacsorájukat, majd úgy belemerültek a társasjátékba, hogy még a záróra sem szabott nekik határt.

A lundi felnőtt tagság nagyon nyitott, könnyen mozdítható az igényes előadásokra, így ezt a kívánalmat szem előtt tartva a Kultúrfórum vezetősége változatos programtervet állít össze. Ezúttal Dobos Tamás történész és sportújságíró tartott érdekfeszítő sporttörténeti előadást, a résztvevők legnagyobb megelégedésére. A gyerekeknek sem kellett sokat várniuk egy kis ínyencségre. Kecskés Karina színművésznő szórakoztatta őket interaktív gyerekműsorával.

A Skånéban elő magyarok nem panaszkodhatnak a programkínálatot illetően, s ez csupán a szeptemberi repertoár volt.