Post-inaguration rendezvény a nagykövetségen

/ Völner Eszter /
volner.eszter képe
Donald Trump beiktatását követő napon, január 21-én a magyar nagykövetség ünnepélyes reggeli fogadást, valamint délután koncertet rendezett. Este ugyanebben az épületben, a magyar bárban a meghívott fiatalok szórakozhattak.
ccvy

Hogy egy ilyen rendezvény gördülékenyen menjen, előtte pár nappal minden szervező, munkatárs és segítő megjelenik és elpróbálják a nap fontosabb mozzanatait. Amint azonban a vendégek valóban megérkeznek, minden felgyorsul, és kétszeres odafigyeléssel kell jó fogaskerekeknek lenni.  Én eleinte a regisztráció előtti állomáson segítettem- egy fotót készíthettek a vendégek a díjnyertes amerikai komondorral, Chauncy-val. Nagy sikert aratott, bár mindenkinek el kellett mondanom, hogy ez nem egy nagyra nőtt puli, hanem egy külön fajta. A vendégek száma meghaladta a négyszázat, és sokan nagyon kíváncsian érkeztek, hiszen betekintést nyerhettek a nagykövetség új épületébe. Az épület ugyan régebbi mint a korábbi, hetvenes években felépített nagykövetség, de jóval patinásabb, és az elegáns szobákban méltó helyet kapnak az elkövetkező diplomáciai események és fogadások. 

A Salute to Freedom elnevezésű reggeli brunch-on különböző országok nagykövetei, katonai attasék, kongresszusi képviselők, szenátorok, magyar kötődésű üzletemberek valamint magyar szervezetek vezetői vettek részt. Dr. Szemerkényi Réka megnyitó beszédet mondott, melyben a Trump adminisztráció és Magyarország közötti barátságos diplomáciai kapcsolatot és partnerséget említette, mint biztató jövőképet. New York korábbi kormányzója, George Pataki is a két ország közötti mélyebb együttműködést emelte ki, ami a következő négy évben várható. Megemlítette hogy Magyarország mindig jó barátja volt az Egyesült Államoknak. Este a fiatal, de komolyzenei berkekben világhírű György Ádám adott koncertet egy Steinway zongorán. Nagy sikert aratott, alig akarta őt elengedni a közönség. Ezek után a nagykövetség bár részében folytatódott a "Speakeasy" mulatság, (az alkoholtilalom kreatív ötlette alapján), ahol sok fiatallal találkoztam, ösztöndíjas magyarokkal és itt élő, de a magyar közösséghez valamiként kötődő amerikaiakkal. Tartalmas és hosszú napon vehettünk részt.