Plakettavatás Bíró László József emlékére Buenos Aires-ben

A golyóstoll szabadalmaztatásának 75. évfordulója

/ Nagy Éva Lívia /
nagy.eva.livia képe
Augusztus 15-én plakettet avattak fel Bíró László József tiszteletére első golyóstollgyárának helyén az argentin fővárosban. Ismeretes, hogy Bíró legismertebb találmánya róla kapta a nevét: „birome”-nak nevezik.
Plakett avatás Bíró László József emlékére Plakett avatás - Bíró László József leszármazottaiPlakett avatás Bíró László József emlékére Plakett avatás Bíró László József emlékére

Az 1930-as években gondolta ki, hogy egy kis golyót helyezve a tollba, a tinta azon végigfutva, a nyomás hatására nem kenődik el a papíron, amely akkor korszakalkotó újítás volt. Az első szabadalmakat Magyarországon jegyeztette be, de később a zsidótörvények miatt Párizsba utazott, valamint külföldön találkozott Agustín Pedro Justo korábbi argentin elnökkel. Az ő javaslatára ment később Argentínába. Találmányára itt 1943. június 10-én kapott szabadalmat, éppen 75 éve, majd kisvártatva elkezdődhetett az üzemi gyártás; az 1960-as évektől már az egész világon elterjedt, napjainkig is általánosan használt íróeszközzé vált. Ladislao José Biro Argentínában rendkívül közkedvelt, ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy a születésnapján, szeptember 29-én tartják a feltalálók napját (Dia del Inventor).

Az ünnepségen számos magyar és argentin érdeklődő mellett részt vett a lánya, Mariana Bíró és az unokái, akik néhány szóval emlékeztek meg róla és munkásságáról. Magyarországi magyarként megtiszteltetés volt részt venni az eseményen.