A pillanat, amikor a magyarok tiszteletére állítják meg a forgalmat a Champs-Élysées-n

/ Angyal Réka /
angyal.reka képe
Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának ünnepségsorozata Párizsban
'56-os megemlékezés Párizsban'56-os megemlékezés Párizsban'56-os megemlékezés Párizsban'56-os megemlékezés Párizsban

Vasárnap, október 16-án, 18 órakor magyarok és franciák együtt emlékeztek a párizsi Diadalívnél a hősi halált halt magyar szabadságharcosokra. Az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága 1957 óta – több francia szervezettel együtt – minden évben közösen koszorúzza meg a Diadalívnél az ismeretlen katona sírját.

Jacky-Szalóki Annával, a Strasbourgi Magyar Kultúregyesület elnökével közösen látogattunk el Párizsba erre a kivételesen felemelő ünnepségre, amelynek tiszteletére a francia főváros egyik legnagyobb körforgalmában is megállítják a forgalmat.

Az ünnepség kezdetén zászlókkal és koszorúkkal vonultunk a Champs-Élysées felső szakaszán a Diadalívig, ahol egy katonazenekar előadásában felcsendült a francia, majd a magyar himnusz. A felsorakozó francia huszárok tiszteletadása után Sujánszky Jenő, az emlékbizottság elnöke, Károlyi György nagykövet úr, valamint a francia Charles de Gaulle Emlékbizottság képviselői meggyújtották az öröklángot a hősi halált halt mártírok tiszteletére, és az ismeretlen katona sírjánál elhelyezték az emlékezés koszorúit. A hagyományoknak megfelelően az emlékbizottság tagjai az egybegyűltekkel is kezet fogtak. A több száz fős tömegben jobbára az idősebb korosztály képviseltette magát, köztük sokan olyanok, akik maguk is átélték a forradalmat, majd menekültek Franciaországba a forradalom után.

A félórás ünnepség után a Strasbourgi Magyar Kultúregyesület és a Franciaorszagi Magyarok Szövetsége (FRAMOSZ) képviseletében virágcsokorral köszöntöttük Sujánszky Jenő urat, aki 1956-ban a Corvin köz harcosa volt.

A Párizsi Magyar Katolikus Misszióban október 23-án, vasárnap 11 órakor ünnepi szentmisét tartanak a szabadságharc 60. évfordulója alkalmából. Ezt követően ünnepi megemlékezésre kerül sor Mindszenty József hercegprímás emléktáblájánál. November 4-én pedig a Père-Lachaise temető 44. parcellájánál a megtorlásban mártírhalált halt Nagy Imre és az összes kivégzett szabadságharcos emlékművénél lesz ünnepi megemlékezés és koszorúzás.