Pezsgő tavasz Dublinban

Tavaszi kulturális rendezvények az ír fővárosban

/ Herédi Károly /
heredi.karoly képe
A tavasz nem csak az újjászületés, de a pezsgés, izgalom ideje is, a kirobbanó kreatív energiáék időszaka. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint azok a rendezvények, amelyeket a tavaszi hónapokban szerveztek a dublini magyar szervezetetek.
Magyar-Ír Színház: Ölelj át! című előadásaMagyar-Ír Színház: Ölelj át! című előadásaTavaszváróTavaszváró

Március 19-én a Magyar Kulturális Napok szervezésében vidám családi rendezvényre látogathattak el az érdeklődők. Az ingyenes programra végül megközelítőleg kétszázan voltak kíváncsiak. A program napocskacsalogató, tavasznyitogató zenés, mondókás foglalkozással indult, Majorné Perger Ági vezetésével. A kézműves asztaloknál pedig négy különböző tárgyat, díszt lehetett elkészíteni. Ezt követte az örömtánc Lőrincz Júliával, majd papírszínház Merényi Hajnalka corki KCSP ösztöndíjas előadásában Janikovszky Éva Bertalan és Barnabás című meséje nyomán volt látható. Meghallgattuk Kincses Zoltán minikoncertjét is, és roptuk Marosi Erikával a táncházban. Aki pedig a mai slágerekre szeret táncolni, annak Ádi Csaba teremtett fergeteges hangulatot. A nagyobbak társasjáték-sarokban szórakozhattak, gyerekkönyvek csereberéje során pedig mindenki egy új magyar könyvvel térhetett haza. 

Magyar Kulturális Napok 2018. évi gálaműsora május 17-én, csütörtökön a Smock Alley színházban volt. Az ünnepséget Magyarország Dublini Nagykövetsége támogatta. A műsort a Magyar-Ír Színház tagjai, Varnyu Kata és James Maher vezette. Az egybegyűlteket Magdó János, a nagykövetség első beosztottja köszöntötte, majd elkezdődött az ünnepi program: fellépett Marosi Erika balerina, énekelt az Amica Voce Kamarakórus, saját szerzeményét adta elő Kovács Gergely, majd a magyarországi For4Dance tánccsoport szórakoztatta a közönséget. A bálteremben tartott fogadást Kincses Zoltán citeramuzsikája kísérte. Emellett megtekinthető volt Jánossy Júlia, Fekete Beatrix és Hrumo Brigitta Villanások/Glimpses című képzőművészeti kiállítása is. 

Május 27-én a dublini Magyar-Ír Színház két időpontban is előadta Neil Simon Ölelj át! című romantikus komédiáját. Több, mint hetvenen voltak kíváncsiak arra, hogy a gyászoló író és az elvált színésznő, valamint kerítőik miként csetlenek-botlanak, és milyen módon próbálják megoldani magánéleti problémáikat. Szereplők: Varnyu Kata, Tenczler Timi, Kovács Gergely, Fekécs András. Fény: László Norbert. Hang: Csapó Adrián.