A Pécsi Bartók Béla Férfikar Buenos Aires-ben

Koncertsorozat

/ Dr. Tari Adrienn /
tari.adrienn képe
Az Ars Hungarica szervezésében és a Bethlen alap támogatásának köszönhetően 14 év után újra az argentin fővárosba látogatott a Pécsi Bartók Béla kar 34 tagja, Dr. Lakner Tamás vezetésével, hogy megmutassák: a magyar (bor)dalnak nincsen párja. Színes és rendkívül színvonalas programsorozatukkal több estén át szereztek felejthetetlen élményeket az argentin és magyar zeneszerető közönségnek.
A Pécsi Bartók Béla Kórus a Szépművészeti EgyetemenA Pécsi Bartók Béla Kórus a La Plata folyó deltájánál TigrénA Pécsi Bartók Béla Kórus a Hungária EgyesületbenA Pécsi Bartók Béla Kórus a Basiliba del Espíritu Santóban

Turnéjuk első állomása Leidemann Sylvia, az Ars Hungarica vezetőjének meghívására a Szépművészeti Nemzeti Egyetem Zeneképző Kara volt, ahol Dr. Lakner Tamás a Kodály koncepcióról és Kodály Zoltán férfikari műveiről tartott előadást a férfikar közreműködésével. Az első koncertjük augusztus 18-án az olivosi Hungária Egyesületben volt, ahol közösen léptek fel az argentin Kodály férfikórussal (J. J. Castro konzervatórium növendék, karnagy: Leidemann Sylvia) és a Hungária női kórusával. Kodálytól számos klasszikus csendült fel, mint például a Karádi nóták, mellyel 2017-ben Rigában képviselték országunkat az Eurovíziós Kórusversenyen. A koncert végén az est további hangulatát a jó bordalok is megalapozták, melynek során a karnagy biztatására a közönség is dalra fakadt. A koncert után vacsorára invitálták a közönséget, melyet nótaest követett, ahol a Buenos Aires-i magyarok is megcsillogtatták énektudásukat.

Koncertsorozatuk következő állomása az egyik legrégebbi magyar közösségi házban, a Valentin Alsinai Magyar Dalkörben volt, ahol finom gulyásleves mellett csendültek fel a dalok. Az ebéd folyamán 30-40 éves fotók is előkerültek az akkori argentin kórustagokról. Annak ellenére, hogy résztvevők nagy többsége már másod- és harmadgenerációs magyar, igen lelkesen énekeltek a kórussal együtt. Az este folyamán pedig Szent István tiszteletére a Basílica del Espíritu Santo-ban misét celebráltak, melynek magasztos hangulatát a kórus liturgikus énekei (Mohay Miklós: Glória, Gounod: Agnus Dei etc.) emelték. A mise után a Mindszentynumban, a magyar katolikus házban vacsorával és további kórusművekkel várták az érdeklődőket.

Szent István napján, augusztus 20-án teltházas koncertet adtak a Kirchner Kulturális Központban (CCK), melyen felcsendültek klasszikus alkotások, többek között Kodály Zoltántól a Huszt (Kölcsey Ferenc verse), Isten csodája (Petőfi Sándor verse) illetve kórusátiratban népszerű dalok, pl. Michael Jacksontól a You are not alone, Heal the world, They don’t care about us, melyeket Balásy Szabolcs dolgozott fel. A Bartók Béla Férfikar másodkarnagyai, Horváth Krisztián és Hoffner Tibor is szerepet kaptak a kórus dirigálásában, szólót énekelt Bognár Szabolcs és zongorán kísért Balatoni Sándor (Junior Príma-díjas zeneszerző és orgonaművész).  Az eseményen az argentínai magyar követ Dr. Gelényi Csaba is részt vett, aki kiemelte Dr. Lakner Tamás karnagy érdemeit (Csokonai Vitéz Mihály-díj, Bartók-emlékdíj, Liszt Ferenc-díj stb.) és a kórus eddig elért hazai és nemzetközi sikereit (Bartók-emlékdíj, Príma Díj, Angliai Nemzetközi Férfikari Kórusverseny I.hely, Isztambuli Kórusverseny férfikari-, és nagydíja, Kínai Nemzetközi Kórusverseny férfikari kategória I. hely stb.). A fellépés záró akkordjaként a kórus karnagya a közönséget megénekeltette, sőt meg is táncoltatta a pécsi 2015-ös Europa Cantat egyik nagy sikerű közös énekével. A résztvevők nagy többsége bizonyosan sokáig emlékezni fog erre a felejthetetlen estére és a magyar dalok sokáig visszacsengenek a fülükben.

A programsorozat utolsó állomásaként a Buenos Aires-i magyar nagykövetségen adtak kamarakoncertet a magyar kolónia és diplomácia kiemelkedő személyiségeinek. Repertoárjuk itt is igen színes volt, a klasszikus magyar daloktól, a bordalokon át Brahms: V. Magyar táncáig sok-sok dal felcsendült, történelmi hátterükhöz pedig Dr. Gelényi Csaba argentin nagykövet adott kiegészítést. A jó dalok között ízletes magyar borok kóstolójára is sor került, mely még különlegesebbé tette ezt az estét.

A fellépések között volt alkalmuk megismerni egy kicsit Buenos Aires-t és környékét, felhajózni a La Plata folyó deltájába, megismerni a helyi ételeket, szokásokat, egyszóval ízelítőt kapni abból, hogy milyen is az élet Buenos Aires-ben. Hazaindulásuk előtt a Mindszentynumba, a magyar katolikus házba invitálták vacsorára a szervezőket és az argentin Kodály férfi kórust, jó argentin steakek, magyar borok és bordalok, autochton andoki zenék tették igazán színessé és felejthetetlenné ezt a közel 10 napot. Remélhetőleg nem kell újabb 14 évet várni visszatérésükre az argentin fővárosba. A helyi magyar közösség köszöni az élményeket és további sok sikeres fellépést kíván a kíváló férfikarnak!