Ötvenkilenc szavaló, negyvenhat versenyző, kétszáz győztes a kanadai Cambridge-ben

/ Lehoczki Sára /
lehoczki.sara képe
Tanuld meg a verset, értsd meg, állj ki bátran, mondd el hangosan, szépen tagolva, jól hangsúlyozva. Tanuld meg a verset és tedd el emlékbe magadnak. Tanuld meg a verset és ajándékozd a hallgatónak. Erről szól a szavalóverseny.
ZsűriÓvodás és vendég szavalók, 1-2-3-4. osztályos korcsoport5-6-7-8. osztályos korcsoportKőrösi Csoma ösztöndíjasok

A már hagyományosnak mondható Dél-Ontariói Szavalóversenyt idén Guelph, Kitchener és Hamilton magyar iskolái szervezték, helyszínül pedig a  cambridge-i Kossuth Ház szolgált. A műsorvezető szerepét Kálmán Erika vállalta a hamiltoni Arany János Magyar Iskolából. A feldíszített nagyterem április 1-én, szombaton, reggeltől várta az ünneplőbe öltözött gyerekeket és az izgatott szülőket. A szavalók a bejáratnál sorszámot kaptak, amit kedvük szerint ki is díszíthettek. Erre azért volt szükség, hogy a verseny igazságosan, név és iskola nélkül folyhasson le.

A zsűriben Monos Márta (Hamilton), Czibolya Kálmán (Welland), Bíró Ágnes (Guelph-Cambridge), Petró Zoltán (Hamilton), Berényi János (Torontó) és Tóth Réka (Torontó) foglalt helyet. Figyelték a helyes kiejtést, a szöveg érthetőségét, pontosságát, a kapcsolatot a hallgatósággal, a kiállást, testtartást, mimikát, az előadásmódot és hangsúlyt, hogy mennyire éli át a szavaló a verset, valamint a szabadon választott vers esetében a vers nehézségét.

Berényi János torontói konzul köszöntője után az óvodások és a vendégszavalók versei nyitották meg a napot. A legkisebbek ügyesen szavaltak, bátran kiálltak a teltházas tömeg elé. Utánuk következett a harmadikos-negyedikes korosztály. Itt már pontozott a zsűri, és akármennyire is nehezen, de megszületett a sorrend is. A díjak kiosztásánál nagy meglepetés érte a szavalókat, ugyanis az Arany János évre való tekintettel, idén mindenki arany éremmel a nyakában térhetett haza. A dobogós helyezettek egy magyaros anyaggal bevont mappát is kaptak, benne az idei szavalóversenyre készített Arany Magazinnal és plakátokkal.

A szervezők egész napra készültek étellel-itallal, a díjkiosztás után ebéd várta a szavalókat és a hallgatóságot, majd fizikailag is feltöltődve kezdődhetett a verseny második szakasza. Délután ugyanis a nagyobbak uralták a színpadot, hosszabb és nehezebb verseket hallhatott a közönség. Az ötödikes-hatodikos korosztályt zárásként a hetedikes-nyolcadikos korosztály követte, ahol a diákok a fődíjért, a Debreceni Nyári Egyetem által felajánlott magyarországi táborért is versenyeztek. A kéthetes tábor mellé a Kanadai Magyarok Országos Szövetsége (KMOSZ) repülőjegy támogatást biztosított. Idén a tábort Kovács Anette nyerte meg Szabó Lőrinc: Lóci óriás lesz című versével.

A versenyt a Kőrösi Csoma Sándor program kanadai ösztöndíjasai is segítették, négyen érkeztek, három városból: Czibolya Kálmán zsűritagnak érkezett, Fodor Kinga a házigazda csapatot erősítette, Simándi László a szurkolók közt bújt meg, én pedig mint szervező érkeztem segíteni a nap lebonyolítását.

Hat kanadai magyar iskola diákjai versenyeztek, mindannyian megérdemelték arany érmüket. Hiszem, hogy a nap végén mindenki nyertesként tért haza, legyen szavaló, versenyző, zsűri vagy néző.

 

A dobogósok rangsora:
1-2. osztály
1. Blumenfeld Gulyasik Ariána – Móra Ferenc: Csókai csóka
2. Németh Péter – Bartos Erika: Születésnap
3. Székely Flynn László – Kulcsár Miklós: Falusi Történet

3-4. osztály
1. Vanderploeg Tamás – Petőfi Sándor:  Falu végén kurta kocsma
2. Tóth Maya Eperke – Móra Ferenc: Csókai csóka
3. Bauer Alma – Péter Erika: Macskacsárda

5-6. osztály  
1. Smucz Emma – Arany János: A tudós macskája
2. Berenyei Marcell – Arany János: Mátyás anyja
3. Bán László – Kányádi Sándor: Jó két ló szolgája

7-8. osztály
1. Blumenfeld Gulyasik Liliána (2016 tábordíj nyertese) – Kömíves Kelemen
2. Király Karina (2016 tábordíj nyertese) – Arany János: Rákócziné
3. Kovács Annette (2017 tábordíj nyertese) – Szabó Lőrinc: Lóci óriás lesz