Őszi gyermek- és ifjúsági táncház Frankfurtban

/ Wack Krisztina Mária /
wack.krisztina.maria képe
Szeptember második hétvégéjén rendezték meg az őszi gyermek- és ifjúsági táncházat a Cifra Gyermek- és Ifjúsági Táncsportegyesület szervezésében Frankfurtban.
az_ordog_utja.jpggyermek_es_ifjusagi_tanchaz.jpgharmat_tojott_a_fekete_kanya_nepjatek.jpgkorcsos.jpg

„Tánc, Tánc, Gyermektánc,
Gyermektánci Táncház,
Tini volna, Felnőtt volna,
mégis befordulna.“

Ahogy mondani szokás, sok jó ember kis helyen is elfér, sőt még jól is mulathat, ha megvan rá az alkalom. Ez az alkalom adatott meg szombaton, szeptember 9-én, ahol a gyermekek késő estig élő zenére „sírítettek – fordítottak“.

Klementné Kecskeméti Bea és Klement Nándor vezetésével néptáncot, népjátékot, és népdalt tanulhattak, majd az egyik szünetben megismerkedhettek a népi hangszerekkel is. A brácsa, hegedű, nagybőgő és furulya mellett főleg a kecskeduda és a nyenyere nyerte el a gyerekek tetszését.

A szülőkről se feledkezzünk meg, pogácsa és pálinka várta őket a bejáratnál, továbbá természetesen ők is beállhattak táncolni és játszani.

Később az ifjúságnak is adódott lehetőség, hogy gyakorolja a táncórán betanult mezőkölpényi és kalotaszegi párostáncot és a fiúk egy korcsossal lenyűgözzék a lányokat.

Kétségtelen, hogy az „apró magyarok“ is jól tudnak mulatni néphagyomány szerint, ami ezen a fergeteges hangulatú estén is megmutatkozott.

„Ki jókat mulatna, táncolna,
forduljon meg Frankfurtba, Frankfurtba,
Frankfurti táncházba!“ 

(A Lánc, lánc, eszterlánc dallamára)