„Óraátállítás” - Kató Zoltán felolvasóestje

A bécsi Bornemisza Péter Társaság februári rendezvénye

/ Dancsa Anita /
dancsa.anita képe
Balassi Bálint nevelőjéről, Bornemisza Péterről elnevezett bécsi székhelyű Társaság 2020. februári rendezvénye Kató Zoltán Óraátállítás című könyvének felolvasóestje volt.
Bécs - Bornemisza Péter Társaság februári rendezvényeBécs - Bornemisza Péter Társaság februári rendezvényeBécs - Bornemisza Péter Társaság februári rendezvényeBécs - Bornemisza Péter Társaság februári rendezvénye

A BP Társaság 2020. évi első rendezvényének meghívottja Demény Péter (Kolozsvár), író, szerkesztő, egyetemi tanár „Bécsi órakeringő. Egy város változásai az irodalmi időben.“ című előadása lett volna, amelyet az előadó sajnos betegség miatt lemondott. A rendezvényre érkezett vendégek mégsem tértek haza irodalmi élmény nélkül. Kató Zoltán, a BPT elnökségi tagja vállalta, hogy a márciusban megjelenő „Óraátállítás” című könyvéből tart felolvasóestet.

A jelenlévőket ezúttal Tubák Csaba, a Társaság titkára köszöntötte, majd bemutatta az este előadóját, Kató Zoltánt. Kató Zoltán Székelyföldön, Háromszéken született, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen, biológia-geológia szakon végzett, majd tanulmányai után tanársegédként dolgozott ugyanott 2000 decemberéig. Ekkor vállalta el a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum vezetését. 2007-ben élete nagy fordulatot vett, Bécsbe költözött, kezdetben a híres Friedrich Otto Schmidt cégnél dolgozott műbútorasztalosként, majd 2010-től szabadúszó bútorrestaurátorként dolgozik, mellette a bécsi Főérsekség egyetlen református alkalmazottja. Számos botanikai és muzeológia tárgyú írása jelent meg szaklapokban, tárcái a Székely Hímondóban. Napjainkban a Bécsi Napló újság szerkesztésében is részt vesz.

Kató Zoltán véleménye szerint „nincs nagyobb bűn, mint untatni a közönséget”, ezért magával hozta a „kompakt felolvasói szett”-jét, amely által a hallgatóság kifejezheti véleményét. Ezzel a kezdő, gondolatindító, ráhangoló mozdulatsorral azonnal megnyerte magának a közönséget. Könyve novellák, tárcák és néhány karcolat gyűjteménye. Az írásokat saját élményei, megtapasztalásai, örömei, fájdalmai ihlették. A könyv írója által kiválasztott, felolvasott művek között szerepelt például a „Királyi látogatás” című írás, mely azt az eseményt dolgozza fel, amelynek következménye a Friedrich Otto Schmidt cégtől való elbocsájtás volt. A „Komód” című karcolat ihletője egy fekete, art déco, magas fényre politúrozott komód, ami -műbútorasztalosként- komoly szakmai kihívást jelentett számára. A „Jézussétáltató” és a „Kereszt” című írásai az útkeresés, a hitre való rátalálás szimbolikus megjelenítései. A szerző „A rómaiak” című rövid textus, egy rózsakert titokban megelevenedő római szobrainak vidám történetének felolvasásával zárta az estét.

Az érdeklődő közönség számos kérdést tett fel az írónak. Az előadó által a kezdéskor,kihelyezett paradicsomok és tojások a tartókban maradtak, a hallgatóság a véleményét a tetszést kifejező vastapssal mutatta meg. Az előadást szeretetvendégség követte, miközben személyesen lehetett beszélgetni a könyv írójával, Kató Zoltánnal.

A Bornemisza Péter Társaság következő, márciusi előadásának meghívottja Dr. Vencser László, az Ausztriai Idegennyelvű Lelkészségek Országos Igazgatója. „Az idegennyelvű pasztoráció tapasztalatai Ausztriában.“ A rendezvény időpontja és helyszíne: 2020. március 2., vasárnap, 17:30 órakor; Bécs 6., Capistrangasse 2/15.