Önkéntesek vacsorája Victoriában

Saanich Fair és magyar lángos

/ Gáspár Roland /
gaspar.roland képe
Victoria városában időről időre feltűnik a „Lángos Kunyhó”.
Lángos KunyhóKalmár Zsuzsa és Juhász Rafael művészekElőadás közbenKötetlen beszélgetés az előadás után

A történet az 1970-es évek derekára nyúlik vissza. A helyi „nagy öregek” azokban az években építettek egy magyar mintákkal díszített „Lángos Kunyhó – food kiosk”-ot. Ez a „méretes masina” mai napig szolgálja a közösséget. Számos rendezvényen helytállt már. Évről évre készül benne a lángos, a város és a környék különböző rendezvényein, fesztiváljain. Legutóbb a nyár végén pont a Saanich Fair mezőgazdasági vásáron bizonyított. 3 nap alatt a „Lángos Kunyhó” önkéntesei mintegy 5000 lángost készítettek. A kunyhóban hagyományos magyar lángos készül, amihez hozzátartozik pici kanadai csavar. Ugyanis a helyiek szokatlan módon, többnyire fahéjas cukorral fogyasztják a magyar eledelt.

A Saanich Fair Nyugat-Kanada legrégebbi mezőgazdasági vására. Idén már 151. alkalommal rendezték meg. A victoriai társaskör évtizedek óta, megszakítás nélkül vesz részt rajta. Ehhez a fesztiválhoz kapcsolódik a Magyar Ház egyik hagyományos programja: az Önkéntesek vacsorája. A vacsorára idén szeptember végén került sor. A társaskör vendégül látta a lángossütésben segítő önkénteseket. A korábbi évekhez hasonlóan, idén is hamisítatlan magyar ízekkel várták a vendégeket. Az erőleves mellett töltött káposzta került az asztalra.

Az est kellemes zene mellett, jó hangulatban telt. Közel hatvan fő vett részt a vacsorán. A finom étel mellett a Szabadkai Népszínház művészeinek előadása tette különlegessé az estét. A messziről jött művészek Ki tudja látsz-e még? Egy Karády történet című előadással kedveskedtek a közönségnek. A kétszemélyes darab Karády Katalin életével – a művésznő sorsán keresztül ábrázolva – az elvándorlás kényszerével foglalkozik. Kalmár Zsuzsa és Juhász Rafael előadása igazán egyedi légkört teremtett a victoriai Magyar Házban, mely felért egy időutazással.