Olvasással a kultúráért

avagy Mozgó Könyvtár a Nürnbergi Magyar Iskolában

/ Dr. Imre Angéla /
imre.angela képe
A kultúra fogalmához sok minden hozzátartozik. Ismerjük-e egy adott nemzet irodalmát, történelmét, zenéjét, beszéljük-e magas színvonalon a nyelvét?
mozgo_konyvtar02.jpegmozgo_konyvtar03.jpegmozgo_konyvtar05.jpegmozgo_konyvtar01_0.jpeg

A kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. Ennek emlékére ünnepeljük ezen a napon a magyar kultúra napját, s tesszük ezt immáron 31. éve, azaz 1989 óta.

A világ különböző országaiban elhelyezkedő magyar iskolák mindegyikében kiemelt feladat a nemzeti kultúránk, hagyományaink, történelmünk őrzése és a következő generációnak való továbbadása. Fontosak ehhez a magyar nyelven hallgatható előadások, az iskolai órák, a családi beszélgetések. Mégis az egyik legnagyobb kihívás az írott nyelv elsajátítása.

A Nürnbergi Magyar Iskolában szülői kezdeményezésre érdekes újítást vezettünk be az idei tanévtől. Itt, a városban viszonylag nehezen szerezhetők be magyar nyelvű könyvek, hiszen ilyeneket nem találunk a helyi könyvtárakban. Ugyanakkor egészen biztosan minden családnál van egy-két olyan kötet, amit valamikor megvettek egy-egy magyarországi kirándulás alkalmával, már mindenki kiolvasta a családból. Két lelkes szülő, Szántó Eszter és Schmidt György ötletére ezeket a könyveket összegyűjtjük, két tároló dobozba elhelyeztük, s a szülők minden tanítási napunkon elhozzák ezt az iskola épületébe. A gyerekek a turnusok között válogathatnak a könyvek között, hazavihetik két hétre, amit szívesen kiolvasnának, s hoznak olyan köteteket is, amelyeket ők jó szívvel ajánlanának a többieknek. De nem csak az iskolába járó gyerekektől és családjaiktól kapunk könyveket. Egy-egy rendhagyó eseményre meglátogatott minket Hámor Vilmos, aki a családi napon tartott kihelyezett irodalomórát, vagy Balatoni József, Jocó bácsi, aki a Felelős Szülők csapatával érkezett hozzánk. Ők is ajándékoztak iskolánknak a saját maguk által írott kötetekből.

Az állományunk egyelőre nem nagy, de ez köszönhető a tárolási lehetőségek szabta határoknak is. Mégis tervünk, hogy a jövőben felvesszük néhány magyarországi könyvkiadóval is a kapcsolatot, hogy ezáltal hozzájuthassunk olyan irodalomhoz is, amely a nagyobb gyerekeket célozza meg. A kéthetente szorgosan a könyvek között válogató kicsiket és nagyokat látva, úgy hiszem, ez a kezdeményezés is méltón szolgálja a magyar kultúra ápolását.