Ökumenikus istentisztelet és beszélgetés Böjte Csaba testvérrel

/ Bodorné Péter Judit /
bodorne.peter.judit képe
Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által fenntartott gyermekotthonok vezetője 2023. március 11-én, szombaton Nürnbergbe érkezett és egy ökumenikus istentiszteletet, majd azt követően egy szeretetvendégséggel egybekötött beszélgetést tartott.
Vendégeink érdeklődve hallgatták Dietrich GusztávotA St. Klara templom megtelt a hívőkkel, érdeklődőkkelCsaba testvér gondolatait mindenki érdeklődve hallgattaDankó István atya, Bodorné P. Judit ösztöndíjas, Böjte Csaba testvér, Petzold-Fekete Ivett, tiszteletes asszony, Dr. Vucsicsné Zombory Anikó, egyesületi elnök, és a müncheni szervezők

Természetesen látogatását komoly előkészületek előzték meg. A katolikus kórus, a református lelkészasszony, és sokan mások, szervezők dolgoztak azért, hogy ez a különleges alkalom rendben menjen. A küldöttség Münchenből érkezett, a közös ebédet, majd a rövid városnézést követően 15.00-kor kezdődött az ökomenikus istentisztelet, melyen sokan vettek részt nürnbergiek, és a környékről érkező magyarok. Csaba testvér beszélt arról, hogy mindannyiunkban él a szabadság, a kibontakozás, az élet utáni vágy, ez mozgat bennünket korról korra (Kodálytól idézve, nem szó szerint: nem lehet végrendeletben továbbadni a kultúrát, minden időben újra fel kell hogy fedezze magának azt mindenki.) Mindenkor meg kell hogy értse az ember, hogy az igazi szabadság maga a szeretet. Másik fontos gondolata volt, hogy a legjobb orvosság a bűnbánat, a szentgyónás, az imádkozás, áldozás, hogy tudjon lelkünk meggyógyulni, megszépülni, megújulni. Kell a törődés, a figyelem, mert az intrika a bűnbe belerángathat. Bíznunk érdemes Istenben, egymásban, figyelnünk kell a szeretet parancsára, és a szeretet ki is kell mutatnunk. Jó úton járunk ha bízunk a holnapban, fogjuk megy egymás kezét és imádkozzunk, együtt kérjük az Isten áldását, hogy békét hozó forradalmárai lehessünk a szeretetnek. A szertartás utáni beszélgetésre a közeli St. Martha református templom gyülekezeti termében nyílott lehetőség. A délután folyamán Böjte Csaba testvér mesélt az életéről, munkájáról, anekdotákat hallhattak a jelenlévők, és vásárolni is lehetett a könyveiből, melyet szívesen dedikált. Ez a beszélgetés lehetőséget teremtett az egyéni kérdésekre, és a közvetlenebb kapcsolat kialakítására is. Csaba testvért ezúttal néhány fogadott gyermeke is elkísérte, akik szívesen beszéltek a maguk életének alakulásáról. Itt is teltház volt természetesen, sokan voltak kíváncsiak a további elbeszélésekre, gondolatokra, melyet Csaba testvér az összegyűltek számára fogalmazott meg. A résztvevők hoztak apró süteményeket, és üdítő is került a szeretetvendégség asztalára. A pénzbeli adományokat a dévai gyermekeinek ajánlotta fel a nürnbergi közösség. "Ma egy örömteli szép Istentiszteletet tarthattunk Nürnbergben, a Szent Klára templomban! Együtt imádkoztunk katolikusok, evangélikusok, reformátusok, kicsik és nagyok jó testvérekként. Biztos, hogy a mennyei Atyánk örömmel nézett e szép napon ránk. Hála és köszönet a testvéri találkozóért mindazoknak, akik eljöttek, akik világunk békéjéért velünk imádkozott!" Szeretettel, Csaba testvér.