Október 23-i megemlékezés a "piros kabátos lánnyal"

Beszélgetés a "piros kabátos lánnyal" Grenoble-ban

/ Meszes Anna /
meszes.anna képe
A forradalmi Budapest eseményeit elevenítette fel Koszmovszky Edina, a "piros kabátos lány" november 11-én Grenoble-ban.

 

November 11-én a franciák az első világháború végének évfordulóját ünneplik. Idén azonban ezen a napon Grenoble-ban számos francia is a magyarok '56-os megemlékezésén vett részt, amelynek keretein belül Koszmovszky Edinát, a "piros kabátos lányt" látta vendégül a magyar közösség. 

A megemlékezést Dr. Reményi György, a Grenoble-i Magyar Egyesület és a FRAMOSZ elnöke nyitotta meg, elmesélve, mit jelent számára '56, hogyan emlékszik az októberi eseményekre, amelyeket kisfiúként élt át. Ezután a meghívott vendég, Koszmovszky Edina kapta meg a szót, hogy hosszabban beszéljen október 23.-ról, a rádióról, a forradalom hangulatáról, a sorsdöntő fordulatokról. A hallgatóság tagjai kérdéseket tettek fel Edinának a forradalmi Budapestről, az országból való menekülésről, a számukra nem olyan messzi Franciaországba való megérkezésről. A beszélgetés sokakban személyes emlékeket idézett fel.

Jean-Pierre Benkő Albert Camus szavaival elevenítette meg a magyarok forradalmának külföldre gyakorolt hatásait.

Az ünnepség franciául zajlott, gyerekek és felnőttek egyaránt kíváncsi figyelemmel hallgatták az előadók beszámolóit, gondolatait.