Egy nyárson a zsírszalonna és a mályvacukor!?

A Guelph-i Magyar Iskola már hagyománnyá vált évkezdő eseménye

/ Rideg Timea Bettina /
rideg.timea.bettina2024 képe
Valljuk be elég furán hangzik a szalonnasütés és a mályvacukor együtt, ám ott, hol a gyermekek észak amerikai környezetben, de magyarként nőnek fel, nem is olyan elképzelhetetlen, hogy a két kultúrából jól ismert sütnivaló találkozzon. A szóban forgó helyszín Guelph városa a benne élő magyarok közösségével.
Finom falatok

A Guelph-ben 1997 óta működő helyi Magyar Iskola jelenlegi vezetője, Kovács Anita, már évek óta minden szeptemberben összehívja a szülőket és a diákokat egy közös sütögetésre. Az iskolában oly félénken beérkező gyerekek, akik idén kezdték meg tanulmányaikat az iskolában, sokkal könnyebben feloldódnak és ismerkednek egy olyan esemény keretében, ahol a lobogó tűz és a szülők közelsége megnyugtatja őket. Több gyermek számára furcsa lehet, hogy 5-6 évesen egyszer csak egy olyan helyre kezdik el hordani őket hetente, ahol megint egy új közösség vár rájuk, sőt, az óvodában vagy iskolában megszokott nyelv helyett a magyart beszélik. Így még fontosabbá válik, hogy a Magyar Iskola egy olyan közösséget jelentsen számukra, ahol jól érzik magukat és ahova szívesen visszatérnek. Éppen ezért fantasztikus ötlet egy ilyen évkezdő közösségi program.

Az összejövetelre a Magyar Iskola első tanítási napjának délutánján, 2024. szeptember 28-án délután került sor. A helyszínt a Cambridge-i Kossuth Ház biztosította, amiért a ház elnöknőjének Bíró Ágnesnek ez úton is jár a köszönet, hiszen az iskola az év során előforduló többi eseményét is megtarthatja itt. A Kossuth Házban működő étterem vezetői Kovács László és felesége Ibolya is hozzájárultak egy kis üdítőitallal az eseményhez. Körmendi Gábor, két volt diák édesapja, hozta a sok finom szalonnát és segített a rendezvény előkészületeiben és lebonyolításában. Gábor annak ellenére, hogy fiai már kijárták a Magyar Iskolát, lelkes segítője és résztvevője a közösségi eseményeknek. A szervezésben és lebonyolításban közreműködött Rideg Tímea Bettina is, aki a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasaként az idei tanévben segíteni fogja a Magyar Iskolában folyó munkát.

Miután a szeles idő ellenére sikerült meggyújtani a tüzet, kezdődhetett a sütés. Serceghettek is a szalonnák és olvadozhattak a mályvacukrok. A gyerekek élvezték a számukra hétköznapinak nem mondható programot, ismerkedtek és vidáman készítették a finomságokat. A program lehetőséget adott rá, hogy a közösség új tagjai, a szülőket is beleértve könnyebben beilleszkedjenek és otthon érezzék magukat ebben a magyar közösségben.

Kossuth Ház

 https://www.kossuthclub.ca/index.php/en/

Guelp-i Magyar Iskola

https://www.facebook.com/groups/1694183920906736/?hoisted_section_header...