Nyárindító kiránduláson a HUM Magyar Polgárok Egyesülete

Elismerés és hálás köszönet a KCSP-ösztöndíjasnak a szarajevói magyar közösségtől

/ Váradi Tünde /
varadi.tunde2023 képe
Visokói kiránduláson vett részt a HUM Magyar Polgárok Egyesülete, amely egyben egy évzáró és nyárindító program volt. A világ tele van csodákkal, de nem kell messzire mennünk, hiszen Magyarország is tele van különleges, egyedi és kizárólag a magyarságra jellemző értékekkel. Mivel tavaly október óta folyamatosan beépítettem munkámba a Hungarikumok bemutatását, így ez alkalommal is sor került erre.
A hortobágyi karikás ostor bemutatásaHungarikum, a karikás ostorKözös ebéden a szarajevói magyarok

Először György István őrnagy a hortobágyi karikás ostorról mesélt, és tartott egy bemutatót, majd lehetőségünk volt nekünk is megcsattogtatni a karikás ostort kisebb-nagyobb sikerrel.

A karikás ostor az állatok terelésére és hajtására szolgáló eszköz, amelynek két fő része van, a nyél és a az erre erősített fonott szíjból (ostorból). Ezeket bőr- vagy fémkarika köti össze egymással. A csikósok, pásztorok, gulyások mindig nagy odafigyeléssel készítették el saját munkaeszközöket. A nagy hőségben igazi felfrissülést nyújtott végigjárni a Nap piramis alatt található alagutat.

A közös ebéd után a mentorom Muratović Irma a szarajevói magyar közösség nevében megköszönte egész éves, ötletekben gazdag, odaadó munkámat, majd egy vidám, baráti beszélgetés vette kezdetét. Hálával tartozom Juhász-Pasity Éva mentoromnak is, mert bármikor számíthattam rá a Szarajevóban töltött időszakom alatt!

Külön köszönet az EUFOR Althea műveleti parancsnokság vezetőjének, dr. Sticz László tábornok úrnak, aki biztosította az autóbuszt a HUM Magyar Polgárok Egyesületének a kiránduláshoz. Az eseményen részt vettek a Pannon RTV munkatársai is és színes összefoglalót készítettek a kirándulásról. A HUM Magyar Polgárok Egyesületének programja egész évben a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával valósult meg.