Nyári Hagyományőrző Fesztivál Taylorban

A TAYLORI AMERIKAI-MAGYAR KULTÚRKÖZPONT KIEMELT RENDEZVÉNYE

/ Kuzma Péter /
kuzma.peter képe
2019. június 30-án negyedik alkalommal szervezte meg a taylori Amerikai-Magyar Kultúrközpont a Nyári Hagyományőrző Fesztivált a Detroit vonzáskörzetéhez tartozó Taylor városban. Az eseményen körülbelül kétszázan vettek részt, és a fellépők között ott voltak helyi és meghívott tánccsoportok, Budapestről Fitos Dezső táncművész és koreográfus valamint Sepsiszentgyörgyről a Heveder Banda.
Készül a gulyásA vendégseregTáncoktatásÁrusok

Az 1970-es évek közepén pár barát azt latolgatta, hogyan lehetne a magyaroknak is kultúrközpontjuk Detroitban, hasonlóan sok más nemzetiséghez. Az Amerikai-Magyar Kultúrközpont (Hungarian American Cultural Center) létrehozásának ötlete az 1977-78-as években született meg a magyar emigránsok körében. Az első piknik megszervezésekor, 1979. június 23-án elhatározták, hogy felépítik  az új magyar házat. Az önfeláldozó anyagi segítséget nyújtó alapító tagok, akiknek száma akkor már elérte a kétszáz főt, komoly összegekkel gyarapították a felépítéshez szükséges anyagi alapot. Az alapkő letétele 1981-ben történt meg, amelynek alkalmából Lukács László elnök ünnepi beszédében kiemelte: „Második otthona lesz egy nagy családnak, Detroit és környéke magyarságának!” Az önkéntesek fáradhatatlan munkájával elkészült az épület egyik fontos része, amelyet ünnepi keretek között 1983. december 4-én nyitottak meg. Az új magyar ház impozáns épülete Michigan állam Taylor városában, a Goddard utca 26257. szám alatt fogadta és ma is ott látja szívesen a látogatókat.

A Nyári Hagyományőrző Fesztivál (Heritage Festival) előkészületei hónapokkal a rendezvényt megelőzően elkezdődtek. A zenészeket és táncosokat a Csipke Együttes szervezte be. Idén a zenét a sepsiszentgyörgyi Heveder Banda szolgáltatta, kiegészülve Salamon Soma budapesti népzenésszel és Balogh Melinda énekessel. A koncert után a táncosoké volt a főszerep. A Kis Szívek gyermektánccsoport az Amerikai-Magyar Kultúrközpont keretein belül működik. A csoport vezetője Krajcz Erzsébet és Enyedi Linda. Elsőként ők mutatkoztak be. Őket követte a kanadai windsori vendég tánccsoport. A gyerekcsoportok után Fitos Dezső Harangozó Gyula-díjas táncművész és koreográfus feleségével, Kocsis Enikővel lépett fel. A táncbemutató után rövid táncházat tartottak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Az egész napos eseményen fontos szerepet töltött be a magyar gasztronómia is. A sütésbe a szervezők bevonták a klub tagságát is, akik az otthon elkészített magyaros süteményeikkel, kalácsaikkal, töpörtős pogácsáikkal kínálták a fesztiválra érkezőket. A vendégek ezen kívül kóstolhattak még debreceni kolbászt vagy a helyszínen készült gulyást és lángost.

A gasztronómia mellett a magyar kézimunkadarabokat is meg lehetett csodálni. A Magyar Marketing egy második generációs családi vállalkozás, amelynek célja, hogy ösztönözze a magyar származású embereket, hogy fedezzék fel, ünnepeljék és osszák meg magyar örökségüket. A cég több magyar fesztiválon vesz részt szerte Amerikában, mint például Arizonában, Floridában, Ohióban, Pennsylvaniában, Illinoisban, Michiganben vagy New Jerseyben.

A Nyári Hagyományőrző Fesztivált a jövőben is meg fogják szervezni a Csipke Tábort (Sauk Valley, MI) követő vasárnapon. A szervezők szeretnék bővíteni a fesztivált. Így jövőre több gyerekprogrammal készülnek, több árust hívnak a rendezvényre, nagyobb reklámot szeretnének, és természetesen jelentős számú látogatót. Céljuk a magyar kulturális élet fenntartása, a környékbeli magyar gyermek tánccsoportok bemutatása, megismertetni szélesebb körben a magyarok néptáncait, zenéjét, gasztronómiáját, hagyományait és nem utolsósorban erősíteni az összetartozás érzését.

A fesztivál a magyar kormány támogatásával valósult meg. A cikk Kulcsár Sándor és Fazekas Ottó beszámolója alapján íródott.