Népzenei koncert és táncház Ottawában

Hangolódás a torontói Pontozó táncversenyre, fesztiválra

/ Nagy Dóra /
nagy.dora képe
Az észak-amerikai néptánccsoportok, népzene- és néptánckedvelők körében várva-várt esemény a torontói Pontozó táncverseny, amelyet idén április 5-7. között rendeznek meg. Évről-évre tehetséges népzenészeket hívnak Magyarországról vagy a szórványvidékről, hogy a táncosok előadásait kísérjék, az esti táncházakat, bálokat vezessék. Idén Nyitrai Tamás és Pusko Márton a rendezvény meghívott zenészei.
A_pozsonyi_sétatéren.jpgA_táncházat_kísérő_zenekar.jpgPusko_Márton.jpgGyermek-_és_felnőtt_táncház.jpg

A montréali és az ottawai magyar közösségek abban a szerencsében részesültek, hogy a két népzenész egy egyedi szerkesztésű koncert repertoárjával is készült kanadai körútjára. Ottawában március 30-án, szombat este került sor a „Kettős hangzat – Népzene két hegedűre a Kárpát-medencéből” című népzenei koncertre. A táncházra további népzenészek is érkeztek: Garda Levente brácsás Montréalból, és az ottawai táncházak állandó kísérő zenészei, Mike Pratt nagybőgős és Horváth József prímás.

A Nyitrai Tamás és Pusko Márton által szerkesztett zenei összeállításban egy sajátos népzenei hagyomány felelevenítését, bemutatását hallhatta a közönség. A vonós zenekarok megjelenése előtt a hegedű-duda hangszerpáros mellett, több hegedűsből álló zenekarok is kiszolgálták a nemesi és falusi közösségek zenei igényeit. Az elhangzott műsorszámokban a Kárpát-medencében élő nemzetiségek köréből valamint ismert, kevésbé ismert tájakról hangoztak el zenei összeállítások, melyek ezt az egyedülálló hegedűjáték hagyományát képviselik.

A koncert után jó hangulatú gyermek- és felnőtt táncházra került sor, melyet Nagy Dóra ottawai KCSP ösztöndíjas vezetett.

A koncert és a táncház egyaránt elsöprő sikerű volt. Ám még nem véglegesen köszöntünk el népzenész barátainktól, mivel a hétvégi Pontozó táncversenyen két ottawai néptáncos páros is indul, hogy egy inspiráló környezetben a népi kultúránkat ünnepeljük.