Nemzetek szentmiséje Ottawában

Hangolódás lengyel-magyar kapcsolatok építésére

/ Nagy Dóra /
nagy.dora képe
Minden év januárjában megrendezik a Nemzetek szentmiséjét az Ottawa belvárosában lévő Notre Dame bazilikában. Idén január 12-én szervezték meg a nagyszabású szentmisét, ahol számtalan ország képviseltette magát, mindezt saját népviseletébe öltözve. Az ifjúsági néptánc csoport néhány tagja képviselte Magyarországot az eseményen.
Nemzetek szentmiséje

Az ifjúsági néptánc csoport egyik korábbi, sikeres táncos előadása volt a kezdete egy közelgő rendezvénynek. Az ottawai magyar nagykövetség 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékező fogadására a néptáncosok is készültek egy előadással. A műsor felkeltette az érdeklődését egy magyar származású úriembernek, aki jó kapcsolatot ápol az ottawai lengyel szervezetek képviselőivel. Szó szót követett, mígnem megszületett egy közös rendezvény gondolata, amely a közeljövőben meg is valósul.

A „lengyel-magyar két jó barát” elnevezésű rendezvény célja, hogy megismerkedjen egymással az Ottawában működő lengyel és magyar közösség, mindezt jó hangulatban, szórakozva. Az est közös "nyelvünk", a néptánc köré épül, ezáltal bemutatva a két nemzet kulturális örökségét. Február 1-én, remélhetőleg a sok-sok érdeklődő megtölti majd az Ottawai Magyar Ház nagytermét. Az est meghívottjai az Ottawában működő Polanie lengyel néptánccsoport tagjai. Magyar néptáncainkat lelkes ottawai magyar fiatalok, valamint az Ottawai Magyar Oskola tanulói fogják bemutatni. A néptáncos gálaműsort élő zenés táncház követi. Magyar népzenész barátaink szolgáltatják majd a muzsikát. Bízom benne, hogy a rendezvény eléri célját és a jövőben további együttműködés várható lengyel testvéreinkkel.

Visszatérve a Nemzetek szentmiséjére, véletlenül belebotlottunk a lengyel néptáncosokba is, így országaink zászlaja alatt összeverődtünk egy csoportképre, hangolódva a közelgő közös rendezvényünkre.