A nanaimói közösség 1848-as megemlékezése

A forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából

/ Gáspár Roland /
gaspar.roland2022 képe
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójáról március 12-én, vasárnap emlékeztünk meg. A hétvégi iskola növendékeinek közreműködésével, több mint egy órás műsorral tisztelegtünk a szabadságharc hősei előtt.
Ünnepélyes koszorúzásA gyerekek előadásaAz aradi vértanúk búcsúleveleiTisztelgés a hősök előtt

A megemlékezés koszorúzással kezdődött. Majd a gyerekek huszárcsákót öltöttek, mivel egy kis jelenettel, dalokkal és szavalatokkal készültek a közönségnek. A műsor részeként felcsendültek Kossuth-nóták, úgy mint a Kossuth Lajos azt üzente és Kossuth Lajos verbunkja. A szavalatokat videóbejátszásokkal színesítettem. A zenés videóknak köszönhetően, más március 15-éhez köthető dalok is elhangzottak, mint például a Kormorán együttestől a Harangok dala és a Kik érted haltak. Meghallgattunk egy eredeti hangfelvételt Kossuth Lajos 1890-ben rögzített torinói beszédéből is. Végül az aradi vértanúk búcsúleveleiből olvastam fel részleteket. Mielőtt közösen elénekeltük a Himnuszt, a megemlékezést az elhangzott ünnepi beszéddel és az alábbi gondolatokkal zártuk: „A fiatalok kezdeményezése és vívmánya volt 1848. Mögéjük sorakozott fel minden magyar érzelmű ember, korra, nemre és származásra való tekintet nélkül. Az 1980-as években szintén a fiatalok (Önök közösen) tartották életben ezt a közösséget, itt Nanaimóban. Viszont nincs ez másként ma sem. Ismét a fiatalok vívmánya lehet, hogy 30-40 év múlva is sikerüljön megünnepelni nemzetünk egyik legszebb ünnepét, együtt a nanaimói Magyar Házban.”

A műsort kamerával is rögzítettük. Az előadásból több videófelvétel készült. A teljes műsor szerkesztett és vágott kisfilmje megtekinthető a galériában.