Nagyszerű magyar fesztivál Floridában

Kicsik és nagyok együtt élvezték a magyar kultúra hagyományait

/ Papp Gábor /
papp.gabor képe
Nagy sikert aratott az 5. Magyar Fesztivál a floridai Port Orange településen. Az egész napos eseményen a húsvéti ünnepkörrel kapcsolatos magyar népi hagyományok, a magyar gasztronómia és kultúra jellegzetes elemeit mutatták be.
Közös kép a floridai magyar szervezetek vezetőivelNagy sorokban álltak finom magyaros ételekértA legkisebbek néptánc bemutatója is nagy sikert aratottGyönyörű viselet a magyar szobából

Hosszas készülődés után közel 1600-an jelentek meg április első hétvégéjén az 5. Magyar Fesztiválon, amelyet a Közép-floridai magyar szervezetek együttműködésének köszönhetően jött létre. A fesztivál nyitóbeszédét Dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség diaszpóráért felelős miniszteri biztosa tartotta, aki kiemelte, hogy éljenek bárhol a magyarok a nagyvilágban, őrizzék meg a hagyományaikat és értékeiket. A miniszteri biztos megemlékezett még Wass Albertről is, aki a közelben lévő floridai Astor településen élt és alkotott, illetve a sírhelye is itt található.

A vendégeket köszöntötte még Ed Kelley Volusia megye önkormányzati elnöke, Chase Tramont Port Orange város alpolgármestere, illetve a New York-i magyar Főkonzulátus vezetőjének nevében Dr. Szakács Imre közösségi diplomata, majd a közelmúltban megnyitott Miami Alkonzulátus vezetője, Schmitt Petra is üdvözölte a jelenlévőket. A ceremónia végén Gyombolai Péter washingtoni közösségi konzul átvehette a 2019 Összetartozás díjat a floridai magyar szervezetektől több éves kiemelkedően sikeres közösségszervező munkájáért.

             

A hivatalos megnyitót követően kezdődhetett a magyar kultúra egyes elemeinek a feltérképezése. Idén is az egyik legnagyobb sikert a gasztronómia aratta, hiszen a Daytona Beach környékén elő magyar hölgyeknek és uraknak köszönhetően pazar ízű töltött káposztát, csirkepaprikást, gulyáslevest, sajtos-tejfölös lángost, krémest vagy akár különböző ízű palacsintát is kóstolhattunk. Utóbbiból még palacsintaevő versenyt is rendeztek a kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A kiváló ételek mellett a húsvét témájában írókával készíthettünk tojásokat, de nagy sikert aratott a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai által kialakított magyar szoba is, ahol a feltalálók mellett különböző népművészeti tárgyakat és ruhákat csodálhattak meg a jelenlévők. Nehéz lenne felsorolni a rengeteg programot, amelyen a népzenészek mellett a néptáncosoknak köszönhetően sokan aktívan kivették a részüket a táncházban is, de az orlandoi Mákvirágok Magyar Óvoda és Kisiskola tanulóinak előadását is hosszas tapssal köszönte meg a közönség. A fesztivál a közeli Tomoka étteremben zárult, ahol a napközben is fellépő Bon-Bon zenekar adta elő a legnépszerűbb számait.

A szervezők és önkéntesek elmondása alapján mindenki nagyon elfáradt az előkészületben és a lebonyolításban, de nagyon örülnek, hogy ha csak egy napra is, szívüket és lelküket beletéve a közös összefogásnak köszönhetően egy olyan esemény jött létre, amely távol az anyaországtól ízelítőt mutatott a magyar kultúrából.