Nagy sikert aratott Peller Anna koncertje Saskatoonban

Disznóvágás, finom ételek, hajnalig tartó mulatság jellemezte a Valentin napi hétvégét a kanadai prérin

/ Viakter Olga /
viakter.olga képe
Nagy izgalommal készültek a saskatooniak a Valentin napi ünnepségre, hiszen Peller Anna látogatott el hozzájuk Magyarországról.
A kanadai himnuszt magyarul éneklő kórus Peller Annával Peller Anna és Kozma IldikóAnna minden dalával elkápráztatta a közönségetA finom vacsora készítői

Az eseményt hagyományos disznóvágás előzte meg a pénteki napon. Sulyok András, főböllér vezette csapat már kora reggel neki látott a munkának, s azt abba nem hagyták addig még meg nem bizonyosodtak arról, hogy minden szükséges hozzávaló készen áll a szombati vacsorához. A hurkákat, a kolbászokat hajnalra megtöltötték, így másnap az úgyszintén András vezette szakács csapat egy-kettő megsütötte azokat. Ha még mind ez nem lett volna elég, húslevest és toroskáposztát is készítettek a különleges estére. De nem csak a konyhában volt nagy a készülődés Anna érkezésére, mindenki nagy izgalommal várta a jól ismert jódlikirálynőt, csak úgy mind jómagam és szerencsémre lehetőségem is adódott, hogy egy kicsit elbeszélgessünk Annával az eddig megtett útról.

Kérlek, mesélj a korai évekről, hogyan indul el a zenei pályafutásod és hogyan váltották fel a világkörüli turnék az önkormányzati munkád?

Már nagyon korán elkezdtem énekelni és mindig is énekesnő szerettem volna lenni. A zenei pálya elvarázsolt és egy csodát jelentett számomra. Gimnáziumi éveim alatt már csatlakoztam zenekarokhoz, amelyek után még komolyabban elkezdtem tanulni énekelni. A középfokú tanulmányok befejezése után a munka mellett továbbra is énekelni tanultam elismert tanároktól. Az akkori zenekarommal Pilisvörösvárra mentünk koncertet adni, ahol aztán megismertem a férjem, majd pedig oda is költöztem. A gyermekeim születését követően alakult egy német nemzetiségi énekkar a városban, melynek alapító tagja lettem. Közben elindult szóló karrierem is, majd 2001-ben otthagytam a hivatalt és csak a zenére kezdtem koncentrálni. 2005-ben ismertem meg Mittly Marikát, aki jelenleg is a programszervezőm, s neki köszönhetően megannyi fellépésben lehetett már részem.

Hogyan sikerült koncert turnét szerveznetek Kanadában?

Véleményem szerint Marika nagyon jól ért szakmájához, így megismerkedésünk után felvette a kapcsolatot kanadai rádiókkal, majd pedig a magyar házak vezetőjével, s így történt, hogy 2008-ban elindult az első kanadai-amerikai turném, mely 86 napig tartott és 45 koncertre került sor. Azóta már sokszor voltunk turnézni Kanadában is és Amerikában is, legutóbb 2016-ban. Saskatoonba az első turné alkalmával látogattunk el, s nagyszerű érzés visszatérni, régi ismerősökkel újra találkozni. Az idei évben Calgary-ba érkeztünk először, Saskatoon pedig a második állomásunk és még 11 másik város vár ránk.

Különleges kapcsolatod van a diaszpórában élőkkel, főként, hogy az amerikai-kanadai magyarok a Magyarország hangja című díjjal tüntettek ki.

Igen, csodálatos megtiszteltetés volt ez a díj, melyet 2009-ben kaptam, s azóta is nagyon sokat jelent számomra. Hatalmas szeretet az, amivel fogadnak a diaszpórában élők, amely igazán felemelő érzés. Mindenki nagyon kedves, szeretetreméltó és olyan köztük, mint ha otthon lennék.

Itt tartózkodása alatt, Anna ellátogatott a saskatooni női magyar kórushoz is, akiknek megtanította a kanadai himnuszt magyar dalszöveggel. Kántor Pál, a hamiltoni Kálvin János Református Egyház lelkésze – miután lefordította a kanadai himnusz szövegét magyarra – Annát kérte fel, hogy énekelje fel azt, melyet, aki szeretné, könnyedén megtalál a népszerű zenemegosztó oldalon. Így a saskatooniak kaptak az alkalmon, s a legjobbtól tanultak, melyet aztán elő is adtak az ünnepségen. Anna koncertjére 2020. 02. 15-én került sor, és ez olyannyira csodálatosra sikerült, mint ő maga. Marika mellett, Kozma Ildikó gitárművész is elkísérte az idei turnéra, kivel közösen adtak elő régi erdélyi dalokat.

Aki ott volt, nem bánta meg! Nagyszerű esemény, fantasztikus koncert volt, különleges előadókkal, vendégekkel, a legjobb szakácsokkal és a legfinomabb ételekkel.